Modern Dad’s Challenges: Rolul tatalui in perioada pre si postnatala

Cand vedem un tata care plimba copilasul in carucior sau intr-un sistem de purtare, spunem adesea: „ce dragut”, „ce fain ca petrece timp cu copilul lui”, „ce bine ii sta”. Dar, cumva, reactiile noastre sunt determinate mai mult de faptul ca suntem obisnuiti sa vedem mamicile cu copii si mai putin tatii.

Echipa Frunzaresc.eu si Creative Energy Corner ii invita pe toti taticii si viitorii tatici sa ia parte la Modern Dad’s Challenges, un proiect educativ, dedicat exclusiv lor, pentru a-i ajuta sa iasa din stereotipuri si sa inteleaga ce presupune fiecare etapa din viata copilului si cum se pot implica inca din momentul in care au aflat ca vor fi tati.

Modern Dad’s Challenges are loc pe 5 aprilie, de la 18:30, la Impact Hub Bucuresti. Bloggerul Andrei Cismaru si speakerii invitati vor aprofunda tema “Rolul tatalui in perioada pre si postnatala”. Inscrierile se fac completand formularul de pe blogul Frunzaresc.eu. Intrarea este gratuita!

De-a lungul timpului, rolul tatalui in perioda pre si postnatala s-a limitat la intretinerea familiei si asigurarea celor necesare pentru un trai decent. Abia cand copilul crestea, tatal isi punea amprenta asupra lui, implicandu-se in educatia sa. In ultima perioada, insa, asistam la o schimbare atat a mentalitatii tatilor si, implicit, a rolului pe care il au in familie, odata cu aparitia bebelusului. Tatii nu mai privesc doar dintr-o parte cum evolueaza sarcina si, ulterior, cum sotia ingrijeste copilul, ci se implica inca din momentul in care afla ca vor deveni tati. Ei fac acest lucru in primul rand pentru ca isi doresc sa fie alaturi in fiecare etapa de dezvoltare a celui mic si vor sa-si puna amprenta si sa contribuie la cresterea si educarea copilului.

In perioada sarcinii, merg cu sotiile la medicul de familie, la ecografii, la analize, petrec timp impreuna cu plimbari in aer liber, vorbesc cu copilul din burtica, aleg numele copilasului, asista la nastere si multe alatele. Ulterior, cand apare copilul, rolul lor este cu atat mai important, taticii implicandu-se aproape in toate activitatile care tin de ingrijirea si cresterea copilului. De la schimbarea scutecelor, la baita, la mersul la pediatru, la plimbare, toate fac parte din activitatile unui tata implicat si care doreste sa fie acolo pentru copilului lui.

Insa, chiar daca sunt multi tatici care imbratiseaza cu drag meseria de parinte si aleg sa fie activi, din pacate, in foarte multe familii, inca nu se intampla asta. Persista mentalitatea ca mama trebuie sa-si asume majoritatea sau aproape toate responsabilitatile care tin de cresterea copilului, ca mama trebuie sa-si ia concediu de maternitate si de crestere a celui mic si tot ea sa se ocupe de treburile casnice. Tatalui ii revine rolul de intretinere a familiei si abia cand mai creste copilul, in educarea lui. In plus, unii tati nici nu concep ideea de a-si lua concediu de crestere a copilului si vad acest lucru ca pe o demasculinizare.

Pentru schimbarea acestei mentalitati, va asteptam la Modern Dad’s Challenges.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s