Ministerul japonez al Sanatatii a suspendat folosirea a doua vaccinuri disponibile si in Romania

Ministerul Sanatatii din Japonia a suspendat folosirea a doua vaccinuri produse de companiile farmaceutice Pfizer si Sanofi-Aventis, pe parcursul unei anchete privind o posibila legatura a acestor vaccinuri cu moartea a patru bebelusi, transmite AFP.

Cele doua vaccinuri suspendate sunt Prevenar, al grupului american Pfizer, utilizat impotriva pneumoniei streptococice, si ActHIB al firmei franceze Sanofi-Aventis, destinat prevenirii meningitei bacteriene, scrie Gandul.

Potrivit comunicatului Ministerului Sanatatii din Japonia, dintre cei patru copii, cu varste sub doi ani si decedati intre 2 si 4 martie, trei si-au pierdut viata in cele trei zile care au urmat administrarii celor doua vaccinuri. Doi dintre ei au fost de asemenea vaccinati cu vaccinul DTP. Al patrulea bebelus, in varsta de un an, fusese vaccinat cu Prevenar si DTP, cu o zi inainte de deces.

Ministerul a precizat ca unii dintre acesti copii sufereau de diverse afectiuni.
Prevenar, ca si ActHIB sunt comercializate in Japonia de aproximativ doi ani si au fost administrate unui numar de aproximativ 1,5 milioane de copii.

Autoritatile au demarat o ancheta privind o eventuala legatura intre adminstrarea celor doua vaccinuri si moartea celor patru copii.

Ambele vaccinuri sunt prezente si pe piata farmaceutica din Romania. Reprezentantii Ministerului Sanatatii au declarat pentru gandul ca nici unul dintre aceste vaccinuri nu face parte din programul national de vaccinare.

Anca Crupariu, farmacist specialist al Agentiei Nationale de medicamente, a precizat pentru gandul ca nu s-a inregistrat nicio alerta in privinta celor doua vaccinuri pe teritoriul european. „In Romania s-a inregistrat un singur caz de reactie adversa la unul dintre aceste vaccinuri, mai exact la Prevenar. In 2009 un copil s-a imbolnavit de pneumonie desi a fost imunizat. Ambele vaccinuri sunt obtionale si disponibile in farmaciile din Romania”, a declarat Crupariu.

Potrivit unui comunicat Sanofi-Aventis remis gandul, Sanofi Pasteur a primit in data de 4 martie 2011 o notificare din partea autoritatilor japoneze din domeniul sanatatii privind suspendarea temporara a mai multor vaccinuri pediatrice, ca masura de precautie in urma decesului a patru copii care au fost vaccinati simultan cu mai multe vaccinuri pediatrice.

„Conform informatiilor puse la dispozitie de autoritatile japoneze din domeniul sanatatii, Act-HIB a fost administrat la 3 dintre cei 4 copii care au decedat in Japonia. Toti cei trei copii au fost vaccinati simultan cu cel putin inca un alt vaccin, de la un producator diferit. Nu a fost stabilita nicio relatie cauza-efect intre vaccinari si aceste decese. O investigatie, la care Sanofi Pasteur va colabora, este in curs de desfasurare „, se mai arata in comunicat.

 


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s