Medicamentele permise in timpul sarcinii

Sloganul conform caruia orice medicament este interzis in sarcina nu este pe deplin justificat, pentru ca, desi unele medicamente ar trebui evitate, altele ar putea fi recomandate de medic pentru diferite afectiuni, pentru ca gravida este susceptibila la aceleasi boli care ameninta si populatia obisnuita.

De altfel, chiar sarcina in sine poate genera situatii care necesita tratament medicamentos.

Ca o regula generala, este bine sa fiti prudenta si sa evitati medicamentele in timpul sarcinii. Trebuie stiut ca unele medicamente pot cauza avort precoce sau pot afecta dezvoltarea fatului, fiind raspunzatoare de 2-3% dintre malformatiile fetale. Medicamentele complet sigure in sarcina sunt foarte putine. Mai multe sunt cele suficient de sigure pentru ca beneficiile sa depaseasca riscurile minore asociate cu administrarea lor. Oricum, inainte de a lua orice medicament, intrebati obstetricianul daca acesta este permis in sarcina.

Daca insa suferiti de o afectiune cronica ce necesita tratament regulat, medicul va face evaluarea acestuia in functie de riscul teratogen al produsului pentru fat – patru categorii A, B, C, D – si va stabili daca veti continua tratamentul, va trebui sa-l intrerupeti sau sa-l inlocuiti cu altul cu mai putine riscuri pentru dvs. sau pentru copil. Retineti ca un tratament care a fost important pentru sanatatea dvs. inainte de sarcina, cel mai probabil va continua sa fie important si in timpul sarcinii.

Intr-un mod sumar voi enumera cateva dintre cele mai frecvente medicamente folosite care sunt contraindicate in sarcina : medicamentele antiacneice, accutane produc la fat: hidrocefalie, malformatii cardiace si otice; tratamente hormonale,estrogenii; tetraciclinele – incetinesc cresterea osoasa la fat, produc colorarea anormala a dintilor acestuia, precum si afectarea hepatica severa la gravida; medicamentele antialergice : antihistaminicele, decongestionantele nazofaringiene, sprayurile nazale si vaccinurile antialergice.

Antiacidele si blocantele secretiei de acid nu sunt total contraindicate, dar se administreaza numai sub supraveghere medicala, datorita efectelor materne pe care le genereaza; antibioticele uzuale sunt de regula folosite in sarcina, dar exceptiile prezinta implicatii grave; antidepresive – efectul acestor medicamente asupra comportamentului viitor al copilului este necunoscut; antimaniacalele – stabilizatorii afectivitatii – dau malformatii fetale severe. Medicamentele impotriva racelii confera risc in cazul administrarii lor in sarcina; laxativele sunt in general sigure pentru a fi administrate in sarcina, dar abuzul lor poate cauza diaree si un grad de dependenta; analgezicele sunt in mare contraindicate datorita efectelor teratogene.

In concluzie, o femeie gravida va trebui sa adopte cu incredere si rabdare – pentru orice afectiune intercurenta – alternativele nonfarmaceutice, la care se adauga masurile igienico-dietetice mult mai sigure si lipsite de riscuri in conditiile unei sarcini in evolutie.


Ultimele articole

Un comentariu la „Medicamentele permise in timpul sarcinii”

  1. E bine de stiut ca fitoterapeuticele sunt cele mai indicate insarcina pentru ca sunt pe baza de plante. V-as recomanda sa faceti cind sunteti racite aerosol cu picaturi Prospan de exemplu, sau in caz de gat rosu puteti folosi drajeurile Isla. Toate bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s