Maslinele

Maslinele si uleiul de masline au fost apreciate din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile lor. Egiptenii spuneau ca Isis i-a invatat sa foloseasca maslinele, iar grecii credeau ca zeita Atena le-a daruit oamenilor maslinul. Astazi, uleiul de masline este considerat un aliment-medicament. Nutritionistii spun ca daca includem in alimentatia noastra zilnica o lingura cu ulei de masline, acesta va fi micul nostru secret in prevenirea imbatranirii si a afectiunilor cardiovasculare.

S-a demonstrat ca uleiul de masline previne afectiunile cardiovasculare datorita continutului de acizi grasi omega. Acizii grasi esentiali impiedica depunerile de grasimi pe peretii vaselor sangvine. Nu numai inima este protejata de acizii grasi esentiali, ci si creierul.

Daca consumam mai multi acizi grasi esentiali, ne putem concentra mai bine si putem invata mai usor. Aceleasi efecte le are si acidul oleic, care se gaseste din abundenta in uleiul de masline.

Datorita acidului oleic, uleiul de masline este bine tolerat si de persoanele cu tulburari digestive, cu afectiuni hepatice sau ale vezicii biliare. Maslinele sunt bogate in grasimi monosaturate si in vitamina E.

Acestea au rol antioxidant si antiinflamator, asigurand o mai buna protectie la nivel celular. Dar contin si fier. Sase masline negre mari asigura organismului 40% din necesarul zilnic de fier recomandat.

Pe plan mondial se produc anual 860.000 tone de masline. Fructele proaspete sunt foarte amare, iar pentru a schimba gustul sunt marinate in apa sarata sau pur si simplu acoperite cu sare pret de mai multe saptamani.

Uleiul „extra virgin”, pur, este extras prin presarea la rece a fructului, avand o culoare limpede, cu tente galben-verzui si o aroma puternica. In concluzie nu ocoliti maslinele si nici uleiul de masline.

Hai sa ne jucam putin cu cateva masline. Putem face un omulet din masline, pe care il putem numi domnul Olive. Avem nevoie de 7 masline si 6 scobitori. Doua scobitori si doua masline pentru picioare, o scobitoare si doua masline pentru trunchi, doua scobitori si doua masline pentru maini si o scobitoare si o maslina pentru cap.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s