Mango – Regele Fructelor

Mango este considerat in continuare un fruct nou in Romania. Bananele, portocalele, chiar si kiwiul au devenit elemente importante din nutritia noastra, dar mangoul este in continuare privit cu retinere. Asadar, hai sa descoperim proprietatile acestui fruct exotic!

 

Datorita calitatilor sale, mangoul mai este denumit si Regele Fructelor. Este cultivat mai ales in regiunile tropicale si subtropicale, iar in India, in Filipine si in Pakistan este considerat fructul national. In India, tara mama a fructului, un mango copt este considerat simbolul realizarii, in ceea ce priveste religia hindusa. De asemenea, florile sunt folosite pentru venerarea zeitei Saraswati.

Copt, culoarea sa variaza de la galben, portocaliu, pana la rosu aprins. Este foarte aromat, iar gustul sau dulce aduce aminte de cel al piersicii. Un fruct poate cantari pana la 2 kg, dar fiti atenti la sambure, care se desprinde greu si este foarte rezistent. Pe de alta parte, aveti sanse foarte mari sa va cresteti propriul copacel de mango; puneti samburele intr-un pahar cu apa pana incolteste, iar apoi mutati-l intr-un ghiveci.

 Fructul are numeroase vitamine, printre care cea mai importanta de mentionat este vitamina C. Un mango contine tot atata vitamina C cat o portocala. De asemenea, asemeni morcovilor, mangoul ajuta vederea, datorita vitaminei A.
Pulpa fructului ajuta si in cazul persoanelor care vor sa slabeasca. Datorita continutului bogat de enzime, mangoul stimuleaza digestia. Avand foarte putine calorii (60 de calorii la 100 g), cam doua-trei fructe inainte de masa sunt deja suficiente pentru a reduce cantitatea de mancare consumata.

[image=”2107″]Mangoul este bogat in minerale; in acest fruct regasim fosfor (care ajuta procesele de crestere si vindecare), calciu (important pentru rezistenta oaselor) si potasiu (care previne bolile de inima). Datorita antioxidantilor, acest fruct mai este folositor si in prevenirea cancerului de colon. Acidul din pulpa fructului protejeaza organismul impotriva virusurilor.

Aveti grija la coaja! Desi acest fruct este delicios si extrem de sanatos, coaja trebuie eliminata deoarece s-a dovedit a fi foarte toxica.

Sunt numeroase moduri in care puteti prepara un mango. Puteti sa faceti dulceata sau sucuri din el, puteti sa il mancati cu sare, sos de soia sau chiar ardei iute. Mie, cel mai mult imi place sa il prepar cu lamaie: il tai in bucatele, storc o jumatate de lamaie deasupra si las la racit. Numai cand ma gandesc mi se face pofta!

 Sursa imagini: Freedigitalphotos.net


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s