Mancatul „cat pentru doi” in timpul sarcinii ar putea afecta IQ-ul copilului

Un studiu recent al oamenilor de stiinta de la McMaster University din Ontario (Canada) arata ca femeile insarcinate care mananca „cat pentru doi” risca sa aiba copii cu un IQ scazut.

Cercetatorii mentioneaza ca mancatul „cat pentru doi” ar putea predispune la dezvoltarea problemelor comportamentale, la tulburarile mentale si chiar la aparitia schizofreniei in cazul viitorului copil.

Medicii spun ca, in perioada de sarcina, necesitatile nutritionale ale organismului femeii sunt mai mari, iar pentru a le satisface se recomanda sa acordati importanta calitatii alimentelor si nu cantitatii. in timpul sarcinii este indicat sa va stabiliti un program strict de mese. Astfel, se recomanda trei mese pe zi, plus doua gustari. Femei insarcinate trebuie sa evite insa alimentele bogate in grasimi „rele” si zaharuri.

Femeile insarcinate trebuie sa manance zilnic si la fiecare masa alimente care asigura organismului toti nutrientii necesari: proteine, lipide, glucide, vitamine, fibre, minerale si apa. Niciun aliment mancat individual nu este complet din punct de vedere nutritional, astfel ca se recomanda asocierea alimentelor provenind din grupe diferite.

Nevoile nutritionale ale femeii insarcinate variaza in functie de etapa sarcinii in care se afla. Astfel, in primele patru luni, organismul viitoarei mame acumuleaza rezerve de proteine si de energie. O restrictie alimentara in aceasta perioada ar antrena riscuri reale pentru dezvoltarea viitorului copil. Dupa primele patru luni de sarcina, fatul utilizeaza rezervele acumulate de mama, 95% din dezvoltarea bebelusului avand loc in aceasta perioada.

Un studiu anterior, realizat de specialistii britanici, arata ca femeile care exagereaza cu mancarea pe tot parcursul sarcinii intampina greutati in topirea kilogramelor acumulate in cele noua luni de graviditate.

„Femeile care acumuleaza mai multe kilograme decat este recomandat in timpul sarcinii sunt supuse unui risc de trei ori mai mare de a avea probleme cu greutatea sau de a deveni obeze 16 ani mai tarziu”, spune dr. Abigail Fraser, coordonatorul studiului britanic.

Sursa: gandul.info

 


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s