Legea Fiecare Copil la Gradinita – promulgata

Asociatia OvidiuRo anunta promulgarea legii Fiecare Copil la Gradinita si explica ce pasi este nevoie sa fie luati mai departe.

Marti, 19 ianuarie 2016, a fost adoptata Hotararea de Guvern care aproba Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 248/2015 privind stimularea participarii la invatamantul prescolar a copiilor provenind din familii defavorizate.

Potrivit legii, familiile defavorizate vor primi lunar tichete sociale, in valoare de 50 de lei, daca isi aduc copiii la gradinita. Prezenta copiilor va fi monitorizata incepand cu semestrul II al anului scolar curent, adica din 15 februarie 2016.

Potrivit Asociatiei OvidiuRo, Ministerul Muncii estimeaza ca, in primul an, aproximativ 100.000 de copii vor beneficia de program.

„Legislatia reflecta recunoasterea educatiei timpurii drept esentiala pentru copiii care au parinti analfabeti — si integrarea acestora in sistemul educational ca solutie pentru dobandirea abilitatilor de baza, necesare pentru obtinerea unei slujbe si pentru a deveni cetateni activi ai Romaniei”, se arata in comunicatul de presa al Asociatiei.

In perioada 25 ianuarie – 12 februarie 2016, OvidiuRo va organiza sesiuni judetene, de informare la nivelul primariilor si directorilor de gradinita. In acelasi scop, a fost lansat si site-ul Fiecare Copil in Gradinita.

„OvidiuRo pune la dispozitia autoritatilor judetene si locale interesate expertiza consolidata de organizatie in cei peste 5 ani de implementare a programului pilot si celor peste 15 ani de lupta impotriva saraciei si abandonului scolar. Luam in calcul inclusiv acoperirea din surse private, in acest an, a costurilor tichetelor sociale pentru cei peste 3.000 de copii fara acte de identitate, ce nu intra sub incidenta Legii nr. 248 /2015, pana la gasirea unor solutii mai sustenabile” a explicat Maria Gheorghiu, cofondator OvidiuRo.

De asemenea, pentru ca primul an de implementare este esential pentru succesul programului pe termen lung, OvidiuRo lanseaza un concurs national, in urma caruia va sustine financiar si logistic, cu ajutorul partenerilor din mediul privat, 10 judete cu numar mare de copii saraci, oferindu-le suport pentru implementarea programului pilot Fiecare Copil in Gradinita (dincolo de tichete sociale).

Normele au fost dezvoltate de Ministerul Muncii, Ministerul Dezvoltarii Regionale si al Finantelor Publice si Ministerul Educatiei, grupul de lucru fiind moderat de Cancelaria Primului Ministru – cu participarea permanenta a reprezentantilor Asociației OvidiuRo, si s-au aflat in procedura de consultare publica timp de 10 zile, in perioada 5 -14 ianuarie 2016. Mai multe informatii se regasesc pe site-ul Asociatiei OvidiuRo.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s