Jocurile copilariei s-au mutat din “fata blocului” in mediul online

Jocurile online, chat-ul, messenger-ul, forumul sau muzica sunt principalele motive pentru care copiii mai mici de 14 ani acceseaza calculatorul. Studiul “Copiii si Internetul” realizat de INTUITEXT impreuna cu Itsy Bitsy FM arata ca Internetul nu are un rol educativ in viata copiilor, ci este folosit in principal ca sursa de distractie.

Studiul releva faptul ca 63,5% dintre copiii sub 14 ani acceseaza zilnic calculatorul, iar aproximativ 59% dintre ei intra in fiecare zi pe Internet. Rezultatele cercetarii aduc informatii si despre comportamnetul celor mici pe Internet. Peste 43% dintre copii acceaseaza Internetul pentru a se juca, peste 19% pentru a vorbi pe messenger, chat sau forum si doar 23% pentru a cauta informatii pentru scoala.

Luate pe varste, rezultatele cercetarii INTUITEXT si Itsy Bitsy sunt chiar si mai ingrijoratoare. 38,7% dintre copiii mai mici de trei ani intra zilnic pe Internet, iar aproximativ 67% dintre copiii de varsta scolii primare (intre sapte si zece ani) intra pe Internet pentru a se juca, in timp ce doar 11,8% pentru a gasi informatii pentru teme.

Studiul “Copiii si Internetul” furnizeaza informatii despre felul in care se joaca astazi copiii, dar si despre activitatile lor de acasa. Potrivit studiului, 30,5% dintre copii petrec peste sase ore pe saptamana pe Internet. Specialistii Intuitext atrag atentia asupra numarului mare de copii care utilizeaza zilnic calculatorul si asupra preferintei copiilor de a se juca online. Astfel, jocurile copilariei lor se petrec online, nu in “curtea scolii” sau “in spatele blocului”.

“Citesc saptamanal cel putin un articol care atrage atentia asupra pericolelor pe care jocurile violente si navigarea indelungata pe Internet le au asupra copiilor. Sunt studii si specialisti care au demonstrat ca ecranul computerului inhiba activitatea anumitor emisfere ale creierului si streseaza mintea. Ba chiar jocurile violente pe calculator “animalizeaza” copiii, ceea ce este contrar unui principiu al educatiei, de a ii face pe copii si pe tineri fiinte mai umane si mai putin animale. Iar noi la Itsy Bitsy ne preocupam de educarea sanatoasa a copiilor prin intermediul emisiunilor radio, dar si al campaniilor pe care le derulam. Asa ca ne ingrijoreaza faptul ca parintii isi lasa copiii mai mici de trei ani in fata calculatorului, ca cei mici prefera sa se joace pe calculator in loc sa faca miscare si ca un procent atat de mare de copii intra zilnic pe Internet, unde sunt atat de multe pericole pentru mintea si dezvoltarea lor”, a declarat Nadia Tataru, Director General Itsy Bitsy FM.

Parintii constientizeaza pericolele la care copiii lor se supun intrand pe Internet. Doar 4,8% dintre parintii chestionati pentru realizarea studiului “Copiii si Internetul” condidera ca acestea nu exista. Aproximativ 40% dintre parinti cred ca pericolul la care copiii se supun pe Internet sunt mesajele vulgare si neadecvate varstei acestora, iar 37,4% cred ca principalul risc sunt site-urile si jocurile violente. Cu toate acestea, procentul parintilor care isi supravegheaza copilul de fiecare data cand navigheaza pe Internet este de doar 25,1%, in timp ce majoritatatea, 47,4% doar ocazional, iar 26% dintre parinti declara ca nu isi supravegheaza niciodata copilul atunci cand intra pe Internet.

“In conditiile in care parintii sunt prea ocupati pentru pentru a-si supraveghea copiii din fata calculatorului, iar acestia acceseaza Internetul din ce in ce mai facil, recomandam macar folosirea unor programe de control parental, care sa-i fereasca pe cei mici de zonele nefaste de pe Internet. Totodata, folosirea calculatorului in scop educativ, cu ajutorul lectiilor interactive si a concursurilor educationale online este o solutie la indemana. Astfel, cei mici vor continua sa se joace, dar, concomitent, vor aprofunda materia scolara” a declarat Mariuca Talpes, Director General INTUITEXT, companie care de aproximativ 8 ani promoveaza pe piata romanesca continut educational in format multimedia.

Cercetarea INTUITEXT si Itsy Bitsy s-a desfasurat in luna februarie sub forma unui chestionar online la care au raspuns 3559 de parinti.

[page]Studiul privind relationarea copiilor cu calculatorul si cu mediul online a fost realizat in contextul discutiilor continue despre influentele pozitive si negative ale mediului online asupra dezvoltarii celor mici. Rezultatele studiilor internationale spun pe de o parte ca Internetul si calculatorul ii ajuta pe copii la teme, le dezvolta capacitatea de a citi si le cresc, putin, performantele scolare. Pe de alta parte, studiile arata ca jocurile online si folosirea calculatorului in exces pot provoca depresie in randul copiilor, pot incuraja violenta, duc la izolare, la lipsa de socializare si la obezitate.

Cercetarea “Copiii si Internetul” face parte dintr-o serie de analize a educatiei copiilor din Romania initiata de INTUITEXT in martie 2008.

INTUITEXT, compania de software educational a grupului Softwin este lider pe piata lectiilor pe calculator din Romania si unul dintre cei mai inovatori jucatori de pe piata mondiala de elearning. Materialele educationale dezvoltate de INTUITEXT imbina intr-un mod inovator jocul cu invatarea, fiind realizate in conformitate cu programa scolara, dar adaptate la exigentele noilor generatii de elevi. INTUITEXT ofera pe piata roaneasca 21 de titluri diferite care acopera diferite materii de studiu (matematica, geografie, fizica, biologie, chimie). La acestea se adauga un produs unic la nivel mondial: intrega colectie de 110 ani a Gazetei Matematice, in format electronic.

Itsy Bitsy este primul radio pentru copii din Europa si a aparut in urma cu trei ani ca o alternativa pentru o educare sanatoasa a copiilor. Nascut de Mos Nicolae ca un manifest impotriva manipularii copiilor prin intermediul televizorului, Itsy Bitsy a devenit mai mult decat un radio pentru copii – este o stare de spirit, o comunitate, un portal si o serie de evenimente pentru familii cu copii. Prin emisiunile sale, Itsy Bitsy incurajeaza invatarea prin joc, creativitatea, competitivitatea, spiritul de echipa, comunicarea, voluntariatul si altruismul. Programul radio respecta ritmul ideal de viata al unui copil si nu promoveaza produse si servicii care pot afecta sanatatea. Itsy Bitsy emite in Bucuresti, Satu Mare, Bacau, Navodari, Targoviste, Focsani si poate fi ascultat online pe www.itsybitsy.ro.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s