Invata-ti copilul diferenta dintre nevoie si dorinta

Diferenta dintre nevoie si dorinta va este foarte utila – si tie si lui. Imagineaza-ti viata ca pe o samanta pretioasa, pe care i-ai daruit-o copilului tau la nastere. Scopul existentei este sa pastrezi si sa cresti aceasta samanta de viata.

Am invatat acest lucru de la Jacques Salomé, creatorul Metodei ESPERE.

  • Implinirea nevoilor este ceea ce iti hraneste viata. Daca nu mananci sau nu respiri, o pierzi.
  • Dorintele, in schimb, sunt foarte valoroase, dar nu esentiale.

Iata cum faci diferenta intre nevoie si dorinta:

  • o nevoie este sa mananci;
  • o dorinta ar fi sa vrei sa mananci tort de ciocolata;
  • ai nevoie de incaltaminte pentru a te proteja;
  • dorinta este sa ai pantofi marca X;
  • ai nevoie sa te relaxezi;
  • dorinta ar fi o vacanta in Hawaii.

Dupa cum vezi, nevoia este ceva esential, fara de care viata iti este afectata. Tu, ca parinte, esti in slujba nevoilor copilul tau. Rolul de parinte este si acela de a-l sustine pe cel mic sa devina autonom. Sa invete treptat sa isi implineasca el insusi nevoile. Astfel, va invata sa isi hraneasca propria viata.

O veste foarte buna este ca nu esti responsabil de implinirea dorintelor copilului tau. Le poti asculta si valoriza. Da, iti doresti noul joc? Si cum iti imaginezi ca ar fi cand l-ai avea?” Pentru dorintele pe care le vrea realizate, poti sa il sustii. Sa ii arati cai posibile pentru a le realiza.

Daca tu ii vei implini dorintele in locul lui, va invata ca dorintele lui sunt atotputernice. Totul pica din cer, fara efort. Nu va constientiza ce presupune proiectul si realizarea dorintei. Cand va da piept cu realitatea, pentru ca dam cu totii la un moment dat, nu va fi pregatit sa ii faca fata. Si sunt convinsa ca iti doresti altceva pentru copilul tau. Deci invata-l diferenta dintre nevoi si dorinte. Si faptul ca dorintele sunt responsabilitatea lui.

Autor articol: Cati Calin, trainer si consultant in comunicare relationala la Centrul AmaneSer / facebook / amaneser@amaneser.ro / 021/327.54.45 / 0723.396.368


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s