Internetul nu este medicul tau

Atunci cand ne doare ceva sau cei mici sufera de vreo afectiune bizara, se intampla sa folosim internetul pentru a cauta simptomele. De ce este gresit sa ne bazam doar pe informatiile din mediul online? Afla aici.

Cand copiii se imbolnavesc, parintii se bazeaza initial pe experiente similare anterioare, inainte de a-si duce micutul la doctor. De asemenea, nu gasesc timpul necesar pentru a merge la medic si pare mai usor sa se documenteze de pe internet.

Un studiu despre administrarea de medicamente fara recomandarea medicului, realizat de ARPIM a relevat faptul ca parintii invoca trei motive atunci cand justifica decizia de a trata singuri copiii:

1. Diagnosticarea si tratarea copilului folosind internetul poate duce la intarzierea confirmarii si tratarii bolii reale

Atunci cand cel mic se imbolnaveste, de cele mai multe ori, parintii se sperie si primul impuls al unora dintre ei este de a intra online pentru a vedea ce boli s-ar potrivi cu simptomele celui mic si care ar fi tratamentul recomandat.

Unii parinti se limiteaza doar la a se informa, altii insa aplica tratamentul gasit pe diverse site-uri sau in discutiile cu mamicile de pe forumuri si amana vizita la medicul pediatru.

„Unul dintre cele mai mari riscuri ale automedicatiei este tratarea unui anumit simptom, fapt ce poate avea ca rezultat mascarea bolii de care cel mic sufera. Acest lucru se intampla frecvent cand parintii dau medicamente copiilor fara recomandarea doctorului, tinand cont doar de sfaturile altor mamici pe care le gasesc online sau de tratamentele identificate pe diferite site-uri.

Spre exemplu deseori, copiii mici fac febra, iar febra poate fi un semn al unei viroze, al cresterii dintilor sau al unei boli specifice copilariei. Parintele ingrijorat cauta sfaturi online, trateaza copilul de febra fara a sti sa analizeze daca cel mic prezinta si alte simptome, iar daca acesta se simte mai bine amana vizita la medicul pediatru. Ulterior, cand febra reapare insotita de alte simptome mai vizibile parintii merg in final la un control medical cu cel mic. Copilul primeste astfel un diagnostic intarziat si in consecinta si tratamentul este unul mai complex, costisitor, cu eficienta mai mica”, a declarat dr. Evelina Moraru, medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Sf. Maria Iasi.

„Un alt exemplu este tratamentul simptomatic al durerilor abdominale. Tentati sa administreze dupa sfaturi de pe internet sedative sau medicamente antispastice, parintii nu stiu ca acestea pot camufla un proces inflamator sever in cadrul unei cauze chirurgicale, iar intarzierea interventiei chirurgicale este grava. in esenta, orice terapie, oricat de simpla, trebuie bine cantarita pentru a fi eficienta, fara riscuri si fara complicatii” a adaugat dr. Moraru.

2. Internetul poate fi o sursa de panica

„Se spune ca studentii la medicina se imbolnavesc de toate bolile pe care le studiaza, fenomen descris chiar ca << boala studentului de anul trei >>.

La fel se intampla si cu parintii care petrec mult timp pe internet citind informatii despre afectiunea de care sufera cel mic sau despre alte boli care il pandesc la fiecare pas.

Fiecare copil este unic, fiecare copil reactioneaza diferit la anumite simptome si la un anumit tratament, iar parintii trebuie sa fie constienti de acest lucru si sa aiba incredere in sfatul medicului pediatru.

Informatiile generale de pe internet, exemplele extreme negative, avertizarile postate pe forumuri de alti parinti vor crea panica in momente in care copilul are nevoie de un parinte rational, care sa ii fie alaturi si sa ii administreze tratamentul indicat de medic”, a adaugat dr. Moraru.

In acelasi timp, se intampla ca, atunci cand parintii nu sunt de acord cu diagnosticul medicului (fie el negativ sau pozitiv), acestia sa isi caute informatiile in alta parte, folosind internetul.

3. Informatiile de pe internet sunt generale si neverificate

„Informatiile medicale existente pe internet sunt generale, neverificate si uneori eronate. Din pacate, doar specialistii stiu sa faca diferenta intre opiniile valabile si cele indoielnice.

Parintii trebuie sa inteleaga faptul ca un medic pediatru are in spate 6 ani de studiu al medicinei si 5-6 ani de rezidentiat, pe cand parintii cu care ei stau de vorba online se bazeaza de cele mai multe ori pe recomandarile personalizate pe care le-a facut medicul pediatru pentru copilul lor si nu au capacitatea de a analiza daca acelasi tratament se potriveste si pentru un alt copil.
In plus, orice tratament, orice nou simptom pe care un copil il prezinta trebuie analizat in functie de istoricul medical al celui mic si numai medicul pediatru este in masura sa faca acest lucru”, a declarat Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct, ARPIM.

Toate aceste lucruri nu inseamna ca nu poti verifica anumite simptome pe internet sau sa incerci sa afli mai multe despre boala diagnosticata de medic. Pe de alta parte, ai mare grija sa nu te increzi total in sursele online si, daca ai cea mai mica indoiala ca nu cunosti boala pe care o are micutul tau, nu ezita sa vizitezi medicul pediatru.

Ai primit vreodata un diagnostic gresit de pe internet?

Sursa: ARPIM


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s