Importanta atingerii in relatia cu bebelusul

Dupa ce 9 luni bebelusul se dezvolta linistit in corpul mamei, nasterea este resimtita ca o indepartare brusca de ea si asta poate crea temeri mari. Atingerea bebelusului poate schimba aceste temeri in sentimentul sigurantei pe care fuziunea fizica il oferea copilului in burtica. Mai mult, prin primele atingeri blande bebelusul incepe sa constientizeze granitele corporale.

Faptul ca atingerea este una dintre nevoile vitale pentru dezvoltarea noului nascut a fost demonstrat de cazurile dramatice ale copiilor institutionalizati, care au fost privati de feedback senzorial.

Atingerea este primul limbaj de iubire pe care bebelusul tau il poate percepe, prin care poate avea acces la afectiunea ta. In plus, o mangaiere afectuoasa stimuleaza eliberarea anumitor hormoni, printre care si insulina necesara in absorbirea caloriilor din lapte.

Hrana emotionala sustine asadar o acumulare eficienta a hranei fizice. Un bebelus privat de contact fizic va lua mai putin in greutate in comparatie cu micutul tau, care a primit mangaieri blande.

Ca mamica, vei simti aproape instinctiv impulsul de a-ti atinge bebelusul, de a-l lua in brate, de a-l mangaia atunci cand este nelinistit. Masajul este si el o metoda de relaxare, conectare si schimb emotional intre copil si parinti.
Teama ca bebelusul va deveni dependent de imbratisarile tale nu este intemeiata

In realitate, un copil care a primit alinare fizica din plin, cu care s-a intrat in contact fizic de fiecare data cand a avut nevoie, va dezvolta o siguranta de sine si incredere in ceilalti. Va simti singur nevoia sa se diferentieze si sa exploreze mediul pe cont propriu.

Dorinta de autonomie apare in mod natural la un copil care nu a fost privat de afectiune si atingere si care nu traieste cu anxietatea abandonului.

Vei remarca bucuria din ochii lui la fiecare pas pe care l-a castigat singur, chiar daca va cauta din cand in cand, cu privirea ta, ca sa se asigure ca esti undeva in apropiere si are unde sa caute ajutor, la nevoie.

Ai grija doar la propriile tale dependente, la starile emotionale pe care le ai atunci cand copilul tau incepe sa isi creeze propriile granite, stari pe care acesta le va absorbi ca un burete. Sunt ele de bucurie, mandrie, entuziasm, incredere sau mai degraba de anxietate, tristete, teama etc?

Atingerea este insotita adesea de expresii emotionale

Atingerea, pe langa efectul reconfortant, este insotita adesea de expresii emotionale la care copilul este receptiv inca din primele zile de viata.

Studiile au aratat ca bebelusii au o preferinta semnificativ mai mare si urmaresc mai mult timp figuri ce exprima emotii pozitive in comparatie cu cele negative, iar efectul asupra propriilor stari emotionale este in concordanta cu ceea ce au perceput.

Chiar daca nu sunt constienti de emotiile lor sau ale altora ei vor absorbi si oglindi trairile cu care intra in contact.

In concluzie, imbratiseaza-ti copilul de fiecare data cand ai ocazia si cand acesta are nevoie. Lasa trupurile voastre sa comunice si sa-si transmita iubirea reciproca.

Il vei ajuta astfel sa se relaxeze, sa se simta securizat, iubit, sa aiba incredere in lumea in care s-a nascut, sa se dezvolte armonios. Toate acestea te vor ajuta si pe tine sa te simti o mamica implinita!

Autor: Psiholog Oana Mihalcea, Asociatia EMOVERE

sursa foto: freedigitalphotos.net


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s