Ii iei sau nu telefon mobil?

Vine momentul in care trebuie sa ii dai drumul copilului tau in lume. Insa, tot vrei sa stii ca poti da de el oricand, asa ca ii iei un telefon mobil. Ai luat decizia corecta? Ce riscuri implica un telefon?

Fie ca i-ai pus cheia la gat inca de la gradinita, fie ca inca il conduci pana la scoala, tot va exista un moment in care iti vei face griji pentru copilul tau, moment in care nu ai cum sa fii cu ochii pe el.

Telefonul mobil iti da posibilitatea sa il verifici si sa ii poti purta de grija de la distanta (avand in vedere ca telefoanele publice nu se prea mai gasesc). De asemenea, este o modalitate prin care si cel mic te poate contacta, la nevoie.

Din pacate, insa, nu prea exista dispozitive menite sa iti satisfaca doar tie nevoile – adica, sa te poata suna doar pe tine. In plus, nu este „cool” sa ai altceva in afara de smartphone; si doar nu vrei ca micutul tau sa fie ostracizat de catre colegii sai?

Avantaje

Tu ai nevoie sa vorbesti cu micutul tau, in anumite momente cand nu sunteti unul langa celalalt. Fie ca vrei sa ii amintesti sa cumpere ceva, fie ca vrei sa stabilesti o ora la care sa il iei de unde este, telefonul mobil iti vine in ajutor.

Tot aici intra si grijile pe care ti le faci pentru copilul tau. Ai aflat de un accident care a avut loc pe langa scoala sa si vrei sa vezi daca el este in regula. Cu un simplu apel te-ai linistit.

In alta ordine de idei, si el va fi fericit. Colegii lui deja au telefoane, iar el risca sa fie indepartat de grup. Viata sociala a unui copil este extrem de importanta; prieteniile fac parte din dezvoltarea sa personala.

Telefonul este si un bun organizator – copilul isi poate pune remindere, alarme care sa il anunte ca urmeaza un curs sau altul, va sti cand trebuie sa se pregateasca pentru un program.

Dezavantaje

De cand ai luat decizia de a-i lua un telefon copilului tau, i-ai deschis un univers nou, presarat cu pericole. De acum, cel mic isi poate suna prietenii, poate intra pe tot felul de site-uri, poate comunica pe Facebook fara sa il verifici, poate face fotografii (pe care sa le publice pe Internet) si lista continua.

In urma unui studiu realizat anul trecut de Salvati Copiii Romania (raportat la o cercetarea EU Kids Online, din 2010), la noi in tara, copiii intra pe Internet tot mai mult de pe dispozitivele mobile. Daca in 2010 procentul era de circa 17%, pana in 2012 a crescut la 65%.

Asadar, este normal sa iti pui intrebari si sa te temi. A ajuns copilul tau la varsta potrivita pentru un telefon mobil? Ii poti controla activitatea? Si ce este „sextingul”?

Alt dezavantaj al telefoanelor mobile este ca pot crea dependenta. Copiii ajung sa fie absorbiti foarte rapid de aceasta plasa a socializarii. Pierd ore in sir (si credit scump) la telefon cu prietenii lor si devin distanti fata de familie.

Sfaturi

Varsta copiilor nu este la fel de importanta precum responsabilitatea si maturitatea de care da dovada fiecare. Micutul tau trebuie sa iti demonstreze ca merita acel telefon mobil – respecta regulile casei, vine acasa la ora stabilita, se ocupa de scoala, nu strica lucrurile etc.

Apoi, trebuie sa ii dai niste sfaturi de baza, pentru a-si proteja securitatea si intimitatea. In ceea ce priveste mesajele, invata-l sa fie respectuos si aminteste-i ca orice zice, chiar si in privat, poate deveni public. Cand il suna cineva – sa nu raspunda la numere necunoscute si sa fie mereu atent la apelurile voastre, ale parintilor. Trebuie sa va raspunda oricand!

Copilul trebuie sa constientizeze ca telefonul este un obiect pretios. A costat destul de mult si nu el l-a platit, ci parintii. Asta inseamna ca el il doar imprumuta mobilul de la tine. De aceea, trebuie sa aiba grija de el; daca il strica, il plateste din banii sai (este necesar sa invete ca are o responsabilitate.

Explica-i ca aplicatiile descarcate in telefon costa bani si ai grija la ce isi instaleaza in telefon. Cand posteaza ceva pe internet, sa nu publice poze indecente sau jenante si sa nu isi dea toate datele de contact.

Acum iata si o regula pentru tine: invata sa folosesti telefonul copilului tau! Multi parinti au probleme cu dispozitivele mobile – sunt prea complicate. Oricat de dificil ti-ar fi, descopera ce setari sunt disponibile pe noul telefon, ce aplicatii preinstalate are, cunoaste-i mereu parola etc.

Exista si programe de control parental. Desi sunt cam scumpe, iti ofera posibilitatea sa interactionezi de la distanta cu telefonul copilului tau: ii poti bloca accesul la anumite aplicatii de cumparat, il poti gasi pe harta etc.

Cu toate acestea, ar trebui sa ai si incredere in copilul tau. Iar increderea este generata de comunicare. Pastreaza o relatie deschisa cu cel mic, astfel incat sa te anunte daca are nevoie de tine.

Aici intervine si problema legata de „sexting” si „cyberbullying”; pe scurt, agresivitate online. Vorbeste cu micutul tau despre mesajele pe care le primeste, despre mail-uri ciudate etc. Asigura-te ca va veni sa vorbiti impreuna, daca este hartuit.

In plus, stabiliti impreuna un interval orar in care nu are voie sa se joace sau sa vorbeasca la telefon. Seara, micutul iti va da mobilul, iar tu il vei inchide pana a doua zi. Daca i-l lasi la indemana, risti sa se joace pe el toata noaptea.

Pe scurt, ai vazut atat avantaje, cat si dezavantaje, cu privire la telefon mobil pentru copilul tau. Beneficiul este ca il poti gasi mereu, dar partea neagra a situatiei este ca il expui la pericole ce nu pot fi controlate atat de usor.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s