Icar în zbor la Castelul Cantacuzino, în cadrul unei expoziții de sculptură semnată de Giorgio Butini

La Galeria de arta a Castelului Cantacuzino a fost inaugurata, la jumatatea lunii august, o noua expozitie. Proiectul artistic, intitulat „Giorgio Butini.Il mito”, este o premiera pentru artistul florentin in Romania si exploreaza limitele dintre realitate si mit prin sculpturi, precum si schite si alte lucrari grafice.

Intreaga expozitie este construita in jurul unei sculpturi monumentale din marmura, de peste doi metri inaltime, care infatiseaza mitul zborului lui Icar, creata special pentru Castelul Cantacuzino.

Expozitia este deschisa publicului zilnic, pana pe 29 octombrie 2023.

Giorgio Butini este un artist italian, nascut in Florenta, cu vasta experienta in arte vizuale, sculptura, desen, pictura si orfevrarie, precum si in domeniul ceramicii si artelor decorative. Artistul este, totodata, specializat in restaurarea de picturi, fresce si materiale din piatra. Butini a urmat, de asemenea, studii aprofundate ale anatomiei corpului uman. A castigat sapte premii semnificative, precum Premiul II la Bienala de la Venetia in 1997, Premiul pentru lucrarea „Visele”, expusa la a sasea editie a Bienalei Internationale de Arta de la Beijing, China, in 2015 si, in 2022, Premiul International al Orasului Troina, ca parte a sectiunii de sculptura, unde s-a clasat drept cel mai bun sculptor contemporan.

„Arta este un mod de viata pentru mine si imprumut in ea expresia celor mai profunde sentimente. Acesta este modul in care multe dintre lucrarile mele ce reprezinta stari si ganduri si-au gasit o voce si au fost aduse la viata. Constrangerile pe care le suferim, pierderea valorilor din jurul nostru, dificultatea de a intelege si de a exprima nevoile noastre cele mai profunde, inseamna adesea ca suntem nemultumiti de viata noastra, inchisi in forme care ne forteaza pe cai prestabilite, pe care altii le-au decis pentru noi”, a declarat Giorgio Butini.

Maestrul Butini a realizat numeroase lucrari publice, printre care „Suprematia”, o sculptura din bronz si argint, aflata la Muzeul Palatului Quirinal din Roma, oferita in dar presedintelui Republicii Italiene in 2010, „Moarte, Inviere si Duhul Sfant”, un crucifix de bronz daruit Papei Benedict al XVI-lea in 2007 si prezent in Muzeul Vaticanului, Roma, precum si „Arcul pacii”, lucrare inaugurata la Biserica Santa Maria Maddalena dei Pazzi, Florenta, in mai 2023. Cea din urma reprezinta viziunea artistului Giorgio Butini despre pace si va fi expusa permanent la sediul Comisiei Europene de la Bruxelles.

Pentru Castelul Cantacuzino, maestrul Butini a realizat doua sculpturi inspirate din mitologia greaca, citand, astfel, tema expozitiei. Prima este o sculptura monumentala din marmura de Carrara, infatisand zborul lui Icar, situata in parcul de sculptura al castelului, indreptata catre masivul Bucegi. Masoara 2,55 metri inaltime, iar aripile sale ofera o deschidere de 390 de centimetri, facandu-o, astfel, singura statuie de marmura a lui Icar din lume de asemenea anvergura. A doua sculptura, realizata din bronz si situata in interiorul castelului, o infatiseaza pe Artemis, zeita animalelor salbatice, vanatorii si vegetatiei.

In cadrul expozitiei, vizitatorii pot admira alte douazeci si cinci de sculpturi realizate din marmura alba, bronz, ardezie sau acril, reprezentand zeitati, dar si cateva lucrari dedicate valorilor sau conceptelor abstracte, precum renasterea spirituala, autoritatea, libertatea, suprematia etc.

Expozitia „Giorgio Buitni.Il mito” este organizata de Castelul Cantacuzino si Original Media, sub egida Ambasadei Italiei la Bucuresti si a Institutului Italian de Cultura din Romania.

Mai multe detalii despre expozitie se gasesc pe cantacuzinocastle.com, iar biletele pot fi achizitionate direct de la intrare. Pentru rezervari de grup (minimum 20 de persoane) este nevoie de rezervare telefonica, sunand la +40 244 320 520.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s