Greseli facute in relatie

Sunt momente, in care relatia cu partenerul este mai tensionata. Cum se ajunge in acele momente? Iata cateva dintre cele mai frecvente greseli facute in relatie.

Tu si partenerul tau sunteti o echipa. Va sustineti reciproc, fiecare este atent la nevoile celuilalt si va bazati unul pe altul.

Pe de alta parte, in clipele in care relatia pare sa nu straluceasca, acest lucru se vede si in alte aspecte ale vietii tale. Te simti mai iritat(a), munca de la serviciu are de suferit si parca nu ai energia suficienta pentru a acorda atentie si altor persoane.

De multe ori, aceste momente se datoreaza unor comportamente gresite pe care le avem fata de partener.

  • Cand te certi in relatie

Desi este normal sa nu aveti mereu aceleasi pareri, exista o vorba foarte inteleapta: „Alege-ti bataliile”. Nu ar trebui sa isti o cearta din cele mai marunte lucruri.

In schimb, cel mai bine este sa ii comunici deschis partenerului tau ce te deranjeaza. Si, in loc sa ii reprosezi „Niciodata nu ma ajuti”, incearca sa vorbesti din punctul tau de vedere: „As vrea foarte mult sa ma ajuti in aceasta privinta”.

De asemenea, daca se intampla sa va certati pe un anumit subiect, nu aduce aminte si de alte frustrari, din trecut. Asta nu va face decat sa inteteasca neintelegerile. Discuta punctual, pe ceea ce te deranjeaza in acel moment.

  • Cand eviti conflictele

Pus in contrast cu primul punct, acest lucru poate parea un paradox. Dar, cand vorbesc despre conflicte, nu ma refer la certuri. Asa cum spuneam mai sus, este important sa ii spui partenerului ce te deranjeaza. Fii sincer(a).

Vor fi situatii in care este important sa luati o decizie impreuna, momente in care amandoi trebuie sa va asumati responsabilitatea in relatie. Asa ca, chiar daca aveti pareri diferite, nu va ascundeti unul de celalalt (in speranta ca problema se va rezolva de la sine sau ca celalalt va sti ce sa faca pentru amandoi), ci comunicati.

  • Cand incercarci sa iti controlezi partenerul

Asta este o problema adesea intalnita in relatie: unul dintre parteneri incearca sa controleze fiecare miscare a celuilalt, fie din nesiguranta sau gelozie, fie din dorinta de a face totul „perfect” (adica, asa cum crede acea persoana ca inseamna „perfect”).

Dar, daca asa cum tie nu iti place sa ti se spuna mereu ce sa faci, cum sa faci, cand sa faci, nici partenerul tau nu va primi aceste „comenzi” cu bunavointa.

Acelasi lucru se intampla si cand incerci sa il schimbi pe celalalt. Este bine sa iti dai seama ca nu vei reusi sa il schimbi, daca nu este dispus sa faca o transformare in viata sa.

Unul din conceptele cheie, pe care se bazeaza o relatie, este increderea. Acorda-i sotului / sotiei tale incredere, in loc sa incerci sa ii dirijezi fiecare pas.

  • Cand nu esti deschis(a) cu propriile sentimente

Din nou vine vorba despre incredere. Poate, dintr-o dezamagire intr-o relatie anterioara, iti este teama sa pari vulnerabil(a) fata de partenerul tau.

Insa, in relatie, este nevoie sa construiesti si o intimitate emotionala. Ai incredere ca persoana care te iubeste te va asculta, fara sa te judece, si va incerca sa te ajute.

  • Cand esti prea dependent(a) de partener

Este foarte sanatos sa petreci timp alaturi de persoana iubita. Insa exista o limita care, odata depasita, poate dauna relatiei.

Daca partenerul tau nu are parte si de timp personal, vor aparea frustrari si, implicit, certuri in relatie.

Este bine sa ai propriile hobby-uri si interese, sa iesi doar cu prietenii tai sau, pur si simplu, sa stai sa citesti o carte (cam greu sa faci asta in doi). Amandoi veti avea de castigat din putin timp petrecut separat.

  • Cand nu acorzi destul timp relatiei

Cealalta fata a monedei este sa nu stai destul timp cu partenerul. Din pricina serviciului, a treburilor casnice, a rolului de parinte si a altor obligatii, timpul acordat partenerului poate avea de suferit.

Pe cat posibil, asigura-te ca iti faci timp si pentru persoana iubita – iesiti la un eveniment impreuna, mancati la micul dejun impreuna, stati seara de vorba despre cum a fost ziua fiecaruia.

Care este o greseala pe care tu ai observat-o in relatie?

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s