Gradinite estivale impotriva abandonului scolar

Organizatia Salvati Copiii Romania organizeaza si in acest an proiectul „Gradinite estivale” pentru a combate abandonul scolar.

Potrivit raportului „Educatia si ingrijirea copiilor prescolari”, publicat recent de Comisia Europeana, principalul motiv pentru care copiii nu mai merg la gradinita este lipsa banilor.

Pentru a diminua fenomenul abandonului scolar si a reduce decalajul la invatatura pentru copiii aflati in pragul excluziunii sociale, Salvati Copiii Romania desfasoara, de doi ani, initiativa „Gradinite estivale”.

„Pentru cei mai mulți copii, gradinita reprezinta primul contact cu restul lumii, cu universul extrafamilial, cea mai buna ocazie de a invata sa socializeze si sa se pregateasca emotional, social si cognitiv pentru restul vietii. Din nefericire, nu toti micutii au aceasta sansa, si niciodata din vina lor”, explica Gabriela Alexandrescu, presedintele executiv al Organizatiei Salvati Copiii.

Studiul Comisiei Europene mai arata ca, ajunsi in clasele primare, elevii care au mers cel putin un an la gradinita vor avea rezultate mult mai bune la scoala, pe diverse planuri.

Proiectul Organizatiei Salvati Copiii Romania prevede inaugurarea a 30 de gradinite (cate zece in fiecare an) functionale pe perioada verii, pentru a preveni abandonul scolar, pe termen lung, al copiilor proveniti din medii defavorizate si pentru a le permite accesul la educatie.

Cele zece gradinite implicate in acest an sunt in Bucuresti si in judetele Arges, Constanta, Dambovita, Iasi, Dolj si Tulcea.

Timp de doua luni, copiii au parte de cursuri gratuite – organizatia le asigua rechizitele, cate o gustare zilnica, alimente pentru familie si o serie de produse igienice. Dupa data de 15 septembrie, copiii care au participat la cursuri sunt inscrisi la gradinita sau la scoala si sunt monitorizati pe tot parcursul anului scolar.

Pana acum, rezultatele programului suna promitator: 94% din copiii participanti au continuat o forma de invatamant. De asemenea, cateva gradinite din Bucuresti au inceput deja sa organizeze cursuri de vara, cu propriile resurse.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s