Goji – Fructul longevitatii

Pe vremea conchistadorilor, in secolul XVI, se cauta Fantana Tineretii. La noi in tara, basmele promiteau un taram fermecat al tineretii fara batranetii si al vietii fara de moarte. In schimb, in Asia, de peste 2000 de ani a fost descoperit fructul longevitatii.

Cunoscut sub numele de Goji, acest fruct este extrem de sanatos. Descoperit in China, Tibet si India, a fost folosit pentru mentinerea sanatatii si incetinirea procesului de imbatranire. Medicina traditionala din Asia recomanda Goji pentru boli cronice ale ficatului si rinichilor, in diabetul zaharat, in hipertensiune si chiar pentru echilibrul Yin-Yang.

Coapte, fructele Goji sunt mici, alungite si au o culoare portocalie. Gustul este dulce-acrisor, iar marimea lor este de aproximativ 1cm. Atentie! Desi sunt numeroase fructe care pot parea asemanatoare, nu consumati alte produse de care nu sunteti siguri.

Fructele Goji pot fi consumate sub forma de fructe uscate, fructe proaspete, ingredient in salate si supe. Se pot face sucuri, vin sau lichior, iar fructele uscate pot fi puse in ceai pentru aroma. Este indicat ca, inainte de a lua micul dejun, sa consumati un pumn de fructe Goji deoarece acestea au un efect energizant, usor constatabil.

Goji este abundent in proteine, aminoacizi, vitamine – A, C, B1, B3, B5 – si minerale – fier, calciu, potasiu, magneziu, seleniu si zinc. Acest fruct este o sursa importanta de antioxidanti care incetinesc imbatranirea pielii si previn degradarea vederii. Goji ocupa primele locuri in ierarhia alimentelor cu cele mai mari concentratii de antioxidanti.

Un alt efect benefic este cresterea imunitatii, datorat polizaharidelor. Fructele Goji sunt bune pentru persoanele anemice deoarece au un continut ridicat de fier si fibre. De asemenea, intaresc oasele si ligamentele si imbunatatesc circulatia.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s