Foarte multi copii acceseaza Internetul zilnic

70% dintre adolescenti, 54% dintre copii si 55% dintre parinti afirma ca acceseaza zilnic Internetul, arata un sondaj realizat de Salvati Copiii privind utilizarea internetului in Romania de catre copii si parinti.

Rezultatele studiului arata ca, in ciuda ratei ridicate de utilizare a Internetului in randul parintilor, 92% dintre ei afirma ca nu stiu cui sa raporteze un continut on-line ilegal sau daunator copilului.

Studiul mai arata ca cei mai multi adolescenti utilizeaza Internetul pentru a socializa (91%) si descarca muzica si alte materiale (82%). In acelasi timp, 18% dintre adolescenti afirma ca transmit informatii personale pe internet catre alte persoane, iar 14% dintre ei poarta discutii cu persoane necunoscute.

Cercetarea s-a desfasurat in perioada septembrie-decembrie 2009 pe un esantion de 723 de copii, 400 de adolescenti, 234 de parinti si 316 cadre didactice din sapte judete.

In Romania, in perioada aprilie-decembrie 2009, Helpline.sigur.info a primit peste 460 de apeluri si sesizari din partea copiilor si adultilor, printre problemele semnalate numarandu-se hartuirea si abuzul pe Internet (165), furtul de date personale (110), cazurile de frauda si/sau spam (25), pornografie (20) si santaj (8).

Datele au fost prezentate in cadrul unei conferinte de presa organizate astazi la Bucuresti cu ocazia Zilei Sigurantei pe Internet 2010.

Cu aceeasi ocazie au fost premiati castigatorii concursului national „Cum te vad ceilalti pe Internet? Gandeste inainte sa postezi”, adresat copiilor si tinerilor intre 6 si 19 ani.

Structurat pe trei categorii de varsta (6-9 ani, 10-14 ani si 15-19 ani), concursul s-a bucurat de participarea a peste 700 de copii si tineri din toata tara, cu 360 de proiecte multimedia care au ilustrat atat necesitatea protectiei identitatii pe Internet, cat si consecintele nerespectarii regulilor de protejare a informatiilor personale asupra relatiilor sociale. In cadrul fiecarei categorii au fost desemnate trei proiecte castigatoare.

Evenimentele didicate Zilei Sigurantei pe Internet sunt organizate, in Romania, in cadrul programului Sigur.info, care functioneaza din 2008 ca un centru national destinat sigurantei pe Internet.

Mai multe detalii despre proiect se gasesc pe www.sigur.info.  


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

s