Faci totul pentru copil?

Cred ca stii povestea cu duhul din lampa, care indeplinea 3 dorinte celui care il elibera. Tot asa, si tu poate ii implinesti toate dorintele copilului tau. Si sunt sigura ca nu sunt doar 3. Totul porneste de la faptul ca iti doresti tot ce e mai bun pentru el, asa ca faci totul pentru copil.

Vrei ca micutul tau sa aiba o viata implinita si fericita si depui toate eforturile in acest sens.

Insa atunci cand faci totul pentru copil, in locul lui, exista sansele sa traiasca exact opusul: neincredere in sine, nefericire si chiar esec.

Vrea o a doua ciocolata si face o criza. Ii dai o a doua ciocolata, chiar daca nu este sanatos. Vrea trenuletul de pe raft? Ii cumperi trenuletul, ca sa inceteze cu trantitul pe jos in magazin. Vrea o masina cu multi cai putere la 18 ani? Ii iei acea masina. (« Daca vrea copilul… »)

Unul din efectele nedorite este ca il antrenezi pentru esec. Va crede ca este suficient sa iti doresti ca sa iti pice din cer, ca sa apara duhul din lampa. Ceea ce nu se va intampla in viata reala. La scoala, la job sau in relatii. Cum nu i s-a spus «Nu», nu va sti cum sa faca fata, prin forte proprii, unui obstacol real.

Va avea toleranta scazuta la frustrare. Ca adult, se va comporta tot ca un copil mic, care face crize. Ceva nu este cum vrea el si se supara. Poate deveni chiar violent. Cu altii sau cu el insusi.

Cand faci totul pentru copil, nu are sansa sa isi cunoasca propria valoare. Nu depune efort pentru a-si realiza propriile dorinte. Deci nu stie ce este capabil sa faca. De aici se naste neincrederea in sine.

Te invit sa incepi sa il sustii. Pentru a-si realiza el insusi dorintele. Sa ii dai un buget, pe care sa il stranga. Sa isi cumpere ceva ce isi doreste. Sa faca un proiect pentru dorinta lui : efort, timp, etape, etc.)

Sa il lasi sa realizeze singur ce isi propune. In functie de varsta lui. Sa manance singur, sa se imbrace. Mai tarziu sa isi gaseasca un job. Sa aiba aripile suficient de exersate pentru a-l purta catre visele lui.

Autor articol: Cati Calin, trainer si consultant in comunicare relationala la Centrul AmaneSer / facebook / amaneser@amaneser.ro / 021/327.54.45 / 0723.396.368


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s