Experimente cu zeama de varza rosie

Creeaza potiuni magice, de toate culorile, folosind ca ingredient principal zeama de varza rosie, intr-un experiment spumos!

Intotdeauna am asemanat solutiile chimice cu elixirele din povestile cu vrajitori. Da, poate ca nu prepari potiunea dragostei intr-un ceaun, purtand o palarie tuguiata, dar poti face crea solutii fermecate, care isi schimba culoarea, mirosul si proprietatile, daca stii cateva elemente de baza din chimie.

Ofera-i copilului tau ocazia de a face un experiment distractiv, chiar in bucatarie. Va fi atat o activitate amuzanta pentru toata familia, cat si o experienta educativa.

Ai nevoie de:

  • zeama de varza rosie (o poti face tu – fie fierbi niste bucati de varza rosie in apa, fie pui bucatile in blender, tot cu apa);
  • diverse substante gasite prin bucatarie: praf de copt, otet, bicarbonat de sodiu, bitartrat de potasiu, apa oxigenata etc.
  • recipiente si linguri.

Cum se face:

In fiecare recipient, toarna zeama de varza – cam doua treimi. In fiecare recipient, amesteca in lichid o solutie si eticheteaza fiecare vas cu substanta pe care ai pus-o inauntru. Observati impreuna rezultatele.

01

Ce se intampla:

Vei observa ca fiecare solutie va avea reactii diferite. Fiecare amestec va prinde o alta nuanta de rosu, unele vor face spuma, altele vor da pe afara etc.

Zeama de varza rosie este un foarte bun indicator al pH-ului din substante. Asta inseamna ca isi schimba culoarea in functie de cat de acida este substanta cu care ai amestecat-o. O aciditate mare inseamna o nuanta de roz mai puternica, in timp ce o aciditate mica duce culoarea spre galbui.

Iata si un video care sa va ajute sa vedeti mai clar acest proces:

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s