Esti un parinte singur… Cum te descurci ?

Nu este deloc usor sa-ti cresti copilul singur : toate grijile si problemele iti revin in totalitate, iar in momentul in care trebuie sa iei decizii importante, nu ai cu cine sa te consulti.

Cu toate acestea, nu este imposibil sa te descurci, mai ales daca stii sa te bucuri de clipele petrecute alaturi de copilasul tau! Pe de alta parte, ai grija sa nu te suprasoliciti, renuntand la propriile visuri, dorinte si sperante. Nu refuza ajutorul celor din jur – bunici, prieteni – gandindu-te ca este doar problema ta si ca doar tu trebuie s-o rezolvi.

Nu te mai gandi de ce ai ajuns in aceasta situatie, nu te invinovati si nu pastra resentimente, care te imbatranesc si te uratesc. Concentreaza-te doar la ce va trebui sa faci in continuare, cum sa-ti imparti timpul si resursele financiare astfel incat sa fie bine si pentru tine si pentru copil. Nu-l vorbi niciodata de rau pe celalat parinte in fata copilului! Incearca sa creezi o relatia intre copil si celalat parinte, cu conditia ca ea sa fie benefica pentru micut. Mai ales, nu te certata in prezenta copilului cu fostul partener, amanati discutiile in contradictoriu si adresati-va cuvinte frumoase cand sunteti cu cel mic.

Asa va pastra o imagine calda despre parintii lui, fapt care ii va oferi stabilitate psihologica. In niciun caz nu te razbuna pe copil persecutandu-l, agresandu-l sau neglijandu-l, considerand ca el este cauza despartirii de partener sau ca din cauza lui nu-ti vei putea reface viata! Fii un parinte bun si responsabil si viata ta va fi implinita!

Motivele singuratatii parintelui sunt numeroase :

a) celalalt parinte este plecat din tara. In acest caz nu rupeti legatura lui cu copilul – vorbiti la telefon, aratati-i fotografii si filmulete din arhiva personala. Daca este mai mare, puneti-l sa-i scrie o scrisoare in care sa-i povesteasca ce a mai facut el la scoala, cu prietenii, in parc etc; daca este mai mic, sa va dicteze voua sau sa deseneze ceva pentru tati;

b) sunteti divortati sau despartiti. Indiferent de problemele sau neintelegerile pe care le aveti voi, ca parinti, copilul nu trebuie sa stie foarte mult despre acestea. Daca voi nu mai sunteti impreuna, ramaneti totusi mama si tatal copilului vostru. De aceea, lasati-l si pe celalalt parinte sa se bucure de copil, sa aiba momentele lor de afectivitate si de petrecere a timpului impreuna. Poate chiar sa mergeti toti trei in parc, la film sau la Gradina Zoologica.

c) unul din parinti este decedat. Este bine sa-i pastram amintirea cu ajutorul fotografiilor, filmuletor de familie, sa-i povestim copilului cum era, cum se purta (sau cum s-ar fi purtat) cu el cand era mic. Desi e durerors, trebuie sa-i explicam copilului ca nu se va mai intoarce niciodata, dar ca, de sus, din ceruri, il va ocroti mereu si se va bucura de faptele lui bune.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

s