Elevii ar putea renunta la optionale

In cadrul intalnirii avute ieri cu liderii federatiilor sindicatele din invatamant, ministrul Educatiei a propus retragerea din orar a cursurilor pe care scolarii au in prezent dreptul sa le aleaga.

Aceasta ar fi o noua masura pe care ministrul Daniel Funeriu intentioneaza sa o aplice pentru a reduce 15.000 de posturi din invatamant, asa cum prevede Ordonanta 114/2009.

O alta masura nou propusa vizeaza scolile primare, ministerul intentionand sa puna orele de Educatie Fizica din clasele I-IV in sarcina invatatorilor, renuntand astfel la serviciile profesorilor de sport.

De asemenea, sistemul va fi regandit, astfel incat la nivelul fiecarei comune sa existe o singura scoala cu personalitate juridica, ceea ce implica disparitia din restul unitatilor scolare aferente localitatii a secretarelor, contabililor si a personalului auxiliar, scrie „Gandul”.

Ministrul a renuntat, insa, la doua din cele patru masuri de eficientizare a costurilor, propuse saptamana trecuta. Astfel, normele profesorilor cu gradul I si o vechime mai mare de 25 de ani vor ramane la nivelul celor 16 ore saptamanale, in timp ce directorii nu vor mai fi obligati sa stea la catedra cel putin 6 ore, ci minimum 4 ore pe saptamana.

Pe de alta parte, raman valabile doua dintre propunerile facute de ministrul Funeriu saptamana trecuta: scolile nu vor mai primi statutul de personalitate juridica, daca au mai putin de 300 de elevi, iar clasele paralele cu putini copii se vor comasa, fara insa a se depasi efectivele legale, adica 25 de elevi in clasele primare si gimnaziale si 30 la liceu.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s