Desenele animate si muzica clasica

Un mod foarte dragut de a-ti invata copilul despre muzica clasica este sa te folosesti de ceva care deja ii ocupa o buna parte din timp: desenele animate.

Sa fim sinceri. Oricat de mult ne-am lauda ca avem copii exceptional de precoce, muzica clasica rareori se regaseste in topul preferintelor micutilor. Si nici nu trebuie sa le placa acest gen muzical. (Pana la urma, totul tine de afinitati.)

Totusi, este important pentru cultura generala a copilului tau sa stie macar cateva arii clasice. Iar daca nu face cursuri muzicale sau, pur si simplu, refuza sa asculte ce ii propui tu (pentru ca, mai devreme sau mai tarziu va ajunge si la varsta la care va respinge ideile venite de la parinti), ce alte solutii ai?

Noi iti propunem un fel de compromis, care cred ca va multumi toata familia: vizioneaza impreuna cu micutul tau desenele animate care prezinta muzica clasica pe fundal. Ai o multime dintre care poti alege. Ba chiar, cu multe dintre ele probabil ca ai crescut si tu. In plus, va fi un timp in familie distractiv si de calitate in acelasi timp.

Sincera sa fiu, eu nu am fost niciodata o mare fana a muzicii clasice. Nu am rabdarea necesara sa ascult un concert, nu am hainele potrivite sa merg la opera sau la ateneu si nici nu cant la vreun instrument.

Dar cunosc foarte bine capodoperele marilor compozitori, precum Bach, Rossini, Beethoven, Chopin, Wagner sau Strauss, pentru ca am crescut cu ele, urmarind Looney Tunes si Tom si Jerry.

Cine poate uita Cavalcada Walkiriilor, dintr-unul din episoadele in care Elmer Fudd il urmareste pe Bugs Bunny?


Sau mai stii valsul lui Johann Strauss II, din acest episod cu Tom si Jerry?

Sau acest episod?

Foarte multe dintre desenele animate vechi foloseau muzica clasica pentru coloana lor sonora, pentru a conferi acel strop de magie animatiilor, pentru comicul situatiei sau, pur si simplu, pentru ca era gratuita.

Oricare ar fi fost motivul, un lucru este sigur: aceste animatii au influentat o multime de generatii de copii, deschizandu-le apetitul pentru un alt gen de muzica si contribuind la cultura generala a tuturor.

Pe langa episoadele din Looney Tunes si Tom si Jerry, iti mai propun cele doua animatii Fantasia, de la Disney, in care nici nu este nevoie de cuvinte, muzica clasica fiind imbinata atat de bine cu fiecare emotie de pe ecran:

Bineinteles, asta nu inseamna sa iti lasi copilul cu orele in fata televizorului sau sa nu ii mai oferi si alte optiuni de a invata muzica clasica. Totusi, o seara in familie pe saptamana poate fi dedicata desenelor animate de calitate.

Tu ce alte desene animate cu muzica clasica mai stii?

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s