Cum sa periati corect dintii copilului

Toata lumea se spala pe dinti, dar nu toata lumea se spala corect. Cei mici imprumuta si ei obiceiurile celor mari si spalatul dintilor ajunge o treaba facuta zilnic in mare graba: putina pasta mentolata, putin frecat si pe urma clatit gura cu multa apa. Asta fie asta tot?

Iata ce ne invata medicul dentist:

• Utilizati o pasta de dinti fluorurata, intr-o cantitate cat un bob de mazare. Daca puneti mai multa pasta de dinti pe periuta, se face mai multa spuma, ceea ce ingreuneaza periatul.
• Utilizati o periuta cu peri moi, pe care sa o schimbati la fiecare 3 luni.
• Periati mai intai suprafetele interioare ale tuturor dintilor, pentru ca acolo se acumuleaza in principal placa bacteriana. Inclinati periuta pe linia gingiei. Periati usor inainte si inapoi.
• Curatati suprafetele exterioare ale tuturor dintilor. Inclinati periuta pe linia gingiei. Periati usor inainte si inapoi.
• Asezati periuta astfel incat perii sa fie perpendiculari pe suprafata molarilor. Periati uşor inainte si inapoi.
• Pentru o igiena orala completa, periati în final si limba.
• Periatul dintilor trebuie sa dureze in jur de 3 minute! Pentru ca cel mic sa aiba rabdare sa se spele pe dinti in tot acest timp, puteti sa folositi un ceas sau o clepsidra – e un mod mai concret de a sugera timpul, mai ales ca cei mici nu apreciaza corect o notiune ata de abstracta.
• Supravegheati copilul sa nu inghita pasta de dinti. Excesul de pasta inghitita poate face sa apara pete de dinti.
• Amintiti-i copilului sa se spele pe dinti de cel putin doua ori pe zi – dupa micul dejun si inainte de culcare. Daca poate, e bine sa se spele pe dinti si dupa masa de pranz sau dupa o gustare dulce.

Parintii sunt responsabili de curatarea dintilor copiilor pana ce acestia implinesc varsta de cinci sau sase ani! Motivul principal este acela ca, de obicei, copiii mici nu au indemanarea necesara pentru a se spala bine pe dinti. Daca cel mic se impotriveste, puteti recurge la un truc: lasati-l sa se spele pe dinti cum poate el, apoi rugati-l sa va spele pe voi. Se va amuza copios! Terminati apoi totul cu un periat « ca la carte ».

Succes!

Articol realizat cu sprijinul Colgate

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s