Cum invata copiii sa vorbeasca

Daca te-ai intrebat vreodata cum ajung copiii sa vorbeasca, sa plece de la „gaga” si sa formeze cuvinte inteligibile, iata un video care explica intreg procesul.

„Imaginati-va ca ati putea sa va inregistrati intreaga viata: tot ce ati spus, tot ce ati facut vreodata sa fie disponibil intr-o memorie perfecta, la indemana, ca sa va puteti intoarce, sa regasiti momente memorabile si sa le retraiti sau sa urmariti trecerea timpului si sa descoperiti structuri in propria viata, care fusesera nedetectate pana atunci”, ne propune Deb Roy, cercetator la MIT, in aceasta conferinta TED.

Ei bine, daca ai camere video si microfoane in toata casa, care inregistreaza fiecare moment al zilei, atunci da, se poate. Exact asta a facut cercetatorul, pentru a afla cum a invatat copilul sau sa vorbeasca. A prelucrat peste 90.000 de ore de video si audio, pentru a intelege cum a ajuns fiul sau de la „gaaa” la „water” (apa).

„Nenumarate momente de scene naturale, neregizate, sunt captate acolo”, explica Deb Roy.

Este o cercetare cu adevarat uimitoare, prin care putem sa ne dam seama mai usor de modul in care invata copiii sa vorbeasca si de cat de importanta este influenta mediului social.

[ted id=1092 lang=ro]


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s