Cum faci un ou sa pluteasca

Copiilor le plac foarte mult trucurile – adora sa fie uimiti si sa ii uimeasca pe altii, la randul lor. Tot prin trucuri, cei mici au si ocazia de a invata niste concepte simple din stiinte. De aceea, trucul cu oul plutitor este perfect pentru o activitate in familie!

Ai nevoie de:
  • un ou proaspat;
  • un pahar inalt;
  • 5 linguri de sare;
  • apa.
Cum se face:

Umple paharul cu apa, pana la jumatate.

Adauga sarea si amesteca pana cand se dizolva.

Cu grija, mai toarna apa pana cand paharul se umple pana la margine. Incet, pune oul in apa. (Ai grija, ca va iesi putina apa din pahar.) Observa cum oul pluteste la suprafata.

* Alta varianta:

Umple doua treimi din pahar cu apa sarata. Apoi, incet, toarna apa pura deasupra. Pune oul in pahar si observa cum pluteste la mijloc, intre cele doua straturi – deasupra apei sarate, dar sub apa pura.

Ce se intampla:

Apa sarata (saramura) are o densitate mai mare decat apa obisnuita. Asadar, daca intr-un pahar cu apa pura oul s-ar scufunda, in saramura va pluti.

De ce sa fie oul proaspat? Cei care gatesc mult probabil ca stiu deja asta: un ou proaspat se va scufunda mereu in apa, in timp ce un ou vechi va pluti. Daca folosesti un ou vechi, experimentul nu va mai fi atat de uimitor.

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s