Cum intra un ou intreg intr-o sticla

Bucataria este un excelent laborator de experimente, pentru ca aici gasesti mereu resurse pentru demonstratii stiintifice distractive. Cu ce iti pune bucataria la dispozitie poti face tornade si curcubee in pahar, vulcani care erup, turnuri din spaghete si bezele moi, arta cu lapte si multe alte experimente uimitoare, cum ar fi oul care aluneca in borcan.

Daca nu cunosti inca acest experiment, vei da cu siguranta buzna in bucatarie dupa ce vei termina de citit articolul. Noi iti garantam ca cel mic va fi peste masura de uimit.

Materiale necesare:

  • Un ou fiert tare, curatat de coaja
  • O sticla sau borcan de sticla cu gatul suficient de larg incat sa poata sustine oul
  • Apa
  • Un vas pentru fiert apa

Fierbe apa si toarn-o in sticla astfel incat sa umple o treime, iar apoi aseaza oul pe buza sticlei. Priveste cu atentie si cu rabdare. Oul va “salta” usor datorita aerului cald din interiorul sticlei, care incearca sa iasa afara. Incet, incet, insa, oul va aluneca in mod miraculos in sticla.

Ce s-a intamplat?

Aerul cald din apa fierbinte este responsabil de alunecarea oului in sticla. Aerul cald se dilata si incearca sa iasa din sticla, miscand oul. Pe masura ce aerul din interiorul sticlei se raceste, acesta se contracta si ocupa mai putin loc, ceea ce duce la scaderea presiunii in sticla. Presiunea din exteriorul sticlei devine acum mai mare si impinge oul in sticla.

Cum scoti oul din sticla?

Ca sa scoti oul din sticla trebuie sa intorci sticla cu gatul in jos si sa sufli cu putere aer in ea. Aerul se va duce in sticla, pe langa ou, si va creste presiunea, ceea ce va impinge oul afara. Este acelasi proces care a bagat oul in sticla.

Pana faci propriul tau experiment, te poti convinge de fenomen urmarind filmuletul de mai jos:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s