Cum alegem rechizite?

Dupa ce criterii alegi rechizite pentru copilul tau? La inceput de an scolar, iti propun cateva sfaturi, care sa iti ajute copilul pe noul sau drum.

Cei mai multi parinti nu pot rezista tentatiei de a cumpara rechizite si haine cat mai colorate si actuale, mai ales daca puiul lor merge in primul an la scoala. Exista insa riscul de a ne concentra mult prea tare pe aspect, in detrimentul utilitatii. Iata cateva informatii de care parintii trebuie sa tina seama:

  • Criteriul principal dupa care trebuie sa alegi ghiozdanul, este dimensiunea (sa incapa rechizitele) si greutatea. Gasesti in magazine ghiozdane usoare, dar si foarte grele. Alege-le pe cele mai usoare.

La alegerea ghiozdanului, este important sa stii unde este clasa in scoala si daca exista spatii de depozitare pentru elevi. Daca elevul vine zilnic cu toate rechizitele la scoala, cel mai potrivit lucru, din punctul meu de vedere, este ghiozdanul cu roti, pentru a evita transportul zilnic al greutatii excesive. Totusi, s-ar putea ca aceasta alegere sa nu fie potrivita, daca elevul invata intr-o clasa la etaj.

Situatia ideala este aceea in care scoala asigura spatii de depozitare corespunzatoare, astfel incat copilul sa transporte o greutate mai mare doar la inceputul si sfarsitul saptamanii.

  • Sunt tot felul de detalii legate de alegerea celor mai potrivite rechizite, pe care parintii de bobocel nu le cunosc.

Foile de desen se aleg dupa grosimea paginii, seturile de creioane si carioca dupa cat de bine scriu (nu dupa desenele de pe cutie sau dupa aroma lor), iar stiloul s-ar putea sa nu fie necesar in primul an.

Daca ai copil stangaci, trebuie sa stii ca majoritatea invatatoarelor afirma ca stiloul special pentru stangaci nu ajuta in mod deosebit.

Este oportun sa nu cumperi nimic inainte de sedinta cu parintii. Cel tarziu, in prima saptamana de scoala, invatatoarea ar trebui sa dea parintilor o lista completa cu rechizite si manuale, precum si sugestii care sa ajute parintele sa aleaga din marea de produse ce este potrivit.

  • Fiecare scoala are un regulament care impune un anumit tip de vestimentatie, pe care parintii ar fi important sa il cunoasca inainte sa cumpere hainele de scoala. De exemplu, sunt scoli care nu au uniforma, dar impun elevilor sa poarte haine de o anumita culoare.
  • La clasa pregatitoare nu exista manuale scolare. Eventual, invatatorul/ scoala alege un set de caiete de lucru, avizate de MECS. Sunt multe edituri care promoveaza astfel de seturi; criteriile de alegere sunt diverse, asa ca este bine sa nu cumperi inca, pana nu primesti detalii de la scoala.
  • Indicatia metodologiei scolare este clara si prevede ca nu se dau teme elevilor din clasa pregatitoare. Dupa scoala, copiii se vor odihni si apoi se joaca. Iti sugerez sa respecti aceasta regula, pentru a ajuta copilul sa iubeasca scoala si sa nu o considere o povara inca de la inceput. A cumpara multe materiale de studiu auxiliare pentru completarea lucrului acasa nu este recomandat.
  • Este bine ca parintii sa implice copilul in alegerea rechizitelor, respectand desigur regulile scolii, pentru a hrani bucuria lui de a studia. Recomand ca parintii si copilul sa cumpere impreuna toate rechizitele, cu exceptia situatiei in care se hotaraste de comun acord la sedinta cu parintii sa se achizitioneze rechizite comune pentru toata clasa.

Nu uita: copilul isi dezvolta potentialul maxim intr-un mediu cald si invata de la oameni pe care ii place. Ajuta-l sa traiască experienta integrarii in colectivitatea scoalara intr-un mod placut, cu bucurie si asteptari pozitive.

Autor articol: Madalina Gidiuta – dezvoltator de proiecte educationale


Un comentariu la „Cum alegem rechizite?”

  1. Foarte util și la obiect articolul … Aș mai completa cu faptul că este important să achiziționeze rechizitele dintr-un magazin specializat, iar produsele să fie pe cât posibil de calitate … Și să evite bulversarea din prima săptămână achiziționând o parte din rechizite mult mai curând sau din magazinele online http://www.creionulmeu.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s