Distractie cu iluzii optice: cum faci o jucarie optica

Jucariile n-au fost mereu atat de variate si de colorate cum sunt in ziua de azi. Exista, insa, cateva jucarii „cu istorie” care li s-ar parea destul de interesante si copiilor din ziua de azi. Thaumatrope, de exemplu, este o jucarie care a fost celebra in secolulul al 19 lea, datorita iluziilor optice pe care le puteai crea cu ajutorul ei.

Jucaria era destul de simpla: o bucata de hartie desenata pe care o roteai cu ajutorul unui bat sau al unor elastice. Cand era rotita, insa, imaginile desenate pe hartie pareau ca prind viata.

Pentru ca este foarte usor de realizat o astfel de jucarie optica iti aratam, mai jos, cum poti realiza propriul thaumatrope impreuna cu copilul tau! Ai nevoie de foarte putine materiale:

  • hartie cartonata (jumatate de coala A4)
  • capsator
  • carioci
  • 2 benzi elastice

Poti realiza jucaria in mai putin de 5 minute. Pentru inceput, invita-l pe cel mic sa deseneze (si/sau sa scrie) cate ceva pe ambele parti ale bucatii de hartie. Primele  jucarii thaumatrope aveau desene complementare pe ambele fete: o pasare pe o parte si o colivie pe cealalta, un copac pe o parte si frunze pe cealalta, un buchet de flori si o vaza, versuri de poezii, etc.

Fa apoi cate o gaura in doua margini opuse ale colii de hartie si leaga de ele cate o banda elastica. Jucaria este gata!

Tot ce-ti ramane de facut e sa rasucesti benzile elastice de multe ori, apoi sa le dai drumul. Bucata de hartie va incepe sa se roteasca repede, iar imaginile desenate pe ambele parti ale sale se vor suprapune, dand impresia unei singure imagini! Fascinant, nu?

Sursa: www.playdoughtoplato.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s