Copilul meu nu are incredere in sine

Daca ai impresia ca micutul tau nu are suficienta incredere in sine, este important sa iti aduci aminte ca aceasta trasatura se constituie in timp.

Pe masura ce reuseste sa faca el insusi lucruri, vei observa ca dobandeste si mai multa incredere in sine. Dar este nevoie de timp, efort si de un mediu cald si calm acasa. Sunt patru lucruri pe care le poti face pentru a il ajuta sa isi creasca increderea in el:

  • Primul lucru este sa ii oferi ocazii pentru a exersa noi abilitati. La fiecare varsta, provocarile sunt altele. Cand este mic, va dobandi incredere sa se dea pe tobogan, sa urce scarile. Mai tarziu, va invata sa isi faca un sandwich. Si, treptat, va gasi el insusi solutii pentru provocarile vietii sale.
  • Al doilea lucru important este sa te abtii de la a face in locul lui. „Sa te ajute mama, puisor”. Cel mai mare ajutor pe care i-l poti da este sa il inveti sa se descurce el insusi. Daca iti cere ajutorul, i-l poti oferi. Intervino doar daca este in pericol.
  • Al treilea ingredient este rabdarea. Mai intai pentru debandada. Pentru ca, uneori, cand inveti, faci ceva debandada. Si rabdare pentru esecuri. De obicei, pana sa iti iasa ceva o dai in bara. Lauda-i efortul, chiar daca reusita mai are de asteptat. Il vei incuraja sa continue, cu o incredere in sine crescuta. De cate ori a incercat Edison pana a inventat becul?
  • Al patrulea si ultimul ingredient sunt mesajele catre copilul tau. Evita mesajele toxice, cum ar fi etichete („Esti prost; nu esti in stare; esti rau; esti neastamparat”) si comparatiile („Dar de ce sora ta poate si tu nu?”) Toate aceste mesaje ii distrug increderea in el. Inlocuieste-le cu mesaje cadou: „Imi place cum ai desenat casa.” „Vad ca te-ai incaltat tu insuti!” „Ma bucur ca ai urcat scarile.” Apreciaza eforturile si micile reusite. Ofera-i astfel de mesaje in fiecare zi pentru a ii hrani increderea in el.

Autor articol: Cati Calin, trainer si consultant in comunicare relationala la Centrul AmaneSer / facebook / amaneser@amaneser.ro / 021/327.54.45 / 0723.396.368


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s