Copilul meu ar manca doar ciocolata!

Eu nu sunt nutritionist, ci specialist in comunicare. Eu te pot ajuta in felul in care comunici cu copilul tau pe subiectul ciocolata. Cum ii spui ca nu esti de acord sa manance tot timpul ciocolata?

Pentru ca esti parintele lui, tu esti cel care este responsabil de implinirea nevoilor lui. Sa se hraneasca este o nevoie de baza. Ideal ar fi ca hrana sa fie una sanatoasa. Ciocolata este mai degraba o dorinta, decat o nevoie. De aceea, ca parinte, tu decizi. Sunt cativa pasi pe care ii poti urma:

  • Mai intai, hotaraste cam cata ciocolata consideri ca e sanatos sa manance. O bucatica pe zi, una la doua zile sau poate doar la ocazii.
  • Apoi, alege un moment bun si povesteste-i celui mic despre alimentatia sanatoasa. Este foarte important sa ii explici, pe intelesul lui, care sunt motivele tale pentru care vrei sa manance sanatos. Vrei sa nu sufere de obezitate, diabet, dependenta de zahar, agitatie. Foloseste imagini, filme si chiar exemple din viata lui.
  • Spune-i care este concluzia ta: „Din aceasta cauza iti voi da voie sa mananci doar putina ciocolata. Iti poti alege gustari sanatoase: fructe, miere, o placinta de casa, biscuiti, salata de fructe pe care o facem impreuna…”
  • In finalul discutiei, puteti stabili impreuna Regula Ciocolatei: cand, ce si cat. Daca el contribuie la solutie, atunci ii va fi usor sa o aplice.
  • Mai ramane doar sa veghezi ca regula sa fie respectata. Va trece probabil ceva timp pana cand se produce schimbarea. Va avea nevoie de blandetea si consecventa ta. Daca ramai ferm pe pozitie, atunci se va conforma. Daca eziti, atunci te va testa mai mult: „Mami, esti rea si nu imi dai ciocolata.”

Nu uita din vedere ca te lupti cu o intreaga industrie a ciocolatei. Ea cheltuie foarte multi bani pentru reclame care leaga iubirea de ciocolata. De fapt, adevarul este ca iti poti iubi foarte mult copilul si in acelasi timp sa nu ii oferi ciocolata. Sunt feluri mult mai sanatoase pentru a iti manifesta iubirea fata de cei dragi.

Autor articol: Cati Calin, trainer si consultant in comunicare relationala la Centrul AmaneSer / facebook / amaneser@amaneser.ro / 021/327.54.45 / 0723.396.368


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s