Copiii – soferi de biciclete

Exista o lipsa mare de informare in randul parintilor care se hotarasc sa cumpere copiilor bicicleta. Ce greseli tindem sa facem si care sunt lucrurile de care trebuie sa tinem cont atunci cand cumparam biciclete? Cum ii facem pe copii sa indrageasca miscarea si mersul pe doua roti?

Interviu cu Adrian Oltean, manager al unui magazin de biciclete, realizat de Adriana Titieni in cadrul emisiunii Meditatii pentru parinti

Adriana Titieni: Care sunt cele mai frecvente greseli care se fac in alegerea unei biciclete pentru copii?

Adrian Oltean: O prima greseala ar fi alegerea locului de unde se cumpara bicicleta – multe persoane isi cumpara bicicletele din magazine nespecializate, din supermarket, de exemplu. Pentru a face o alegere buna, cei care doresc sa cumpere o bicicleta ar trebui sa mearga intr-un magazin specializat, unde au parte de consiliere in alegerea bicicletei potrivite. Totusi, pana sa ajunga la magazin, parintii ar trebui sa stie ce bicicleta i se potriveste copilului.

Adriana Titieni: Care ar fi varsta ideala pentru a invata mersul pe bicicleta?

Adrian Oltean: In principiu, la varsta de doi ani si jumatate un copil poate trece de pe tricicleta pe bicicleta. In Romania se folosesc, in general, pentru copiii incepatori, biciclete cu roti ajutatoare, insa in Germania se foloseste, de cativa ani, un tip de bicicleta pedagogica, fara pedale (asemanatoare primei biciclete inventata, care nu avea sistem de pedalare). Practic, copilul merge pe aceasta bicicleta ajutandu-se doar de picioare. In acest fel, el se poate concentra asupra mentinerii echilibrului, ceea ce este extraordinar de bine pentru ca astfel isi dezvolta simtul echilibrului de la o varsta frageda.

Urmatoarea bicicleta pe care i-o va lua parintele va fi mai mult ca sigur una fara roti ajutatoare. Pe de alta parte, daca dam o bicicleta fara roti ajutatoare unui copil de doi ani si jumatate si incercam sa il invatam sa mearga cu ea, acesta nu va intelege notiunile legate de mentinerea echilibrului sau de inclinarea in interiorul unei curbe in viraj. In plus, intelegerea mecanismului de padalare este dificila la doi ani si jumatate – e greu pentru copil sa inteleaga ca el trebuie sa impinga cu piciorul de sus in fata, apoi in jos.

Orice bicicleta ii va lua copilului, parintele trebuie sa stie ca aceasta va tine unu sau cateva sezoane, dar acesta nu este un motiv pentru a cumpara o bicicleta ieftina. Multi ar putea spune ca este o investitie prea mare intr-o bicicleta pe care copilul va merge unu sau doua sezoane, dar i-as sfatui sa se gandeasca ca banii dati sunt in folosul si pentru sanatatea copilului, iar daca bicicleta este de calitate, copilul va invata sa mearga cu placere cu ea si va indragi aceasta activitate.

Aproape toate bicicletele seamana intre ele, pretul – intr-un magazin specializat – fiind cel care face diferenta la anumite lucruri pe care noi, ca parinti, nu le vedem din prima – sfericitatea bilelor, calitatea lantului, jentilor, cauciucurilor – toate acestea converg catre o bicicleta care va fi usor de folosit si la care pedalatul va fi o placere. Daca am cumparat o bicicleta ieftina, normal ca pretul va reflecta calitatea indoielnica.

Pentru copiii de doi ani si jumatate, bicicletele se impart in categorii in functie de marimea rotii. Cea mai mica bicicleta este cea de 12 inch (aprox 30 cm), care este dotata cu roti ajutatoare. Cu aceasta, copilul va invata sa mearga pe bicicleta, va invata notiunile de pedalare, de viraj cu sustinerea rotilor ajutatoare si notiunile de franare.

Urmatoarea bicicleta pe care parintele o poate lua pentru un copil de 4 ani este o bicicleta de 16 inch. Daca cel mic merge cu ea intre 4 si 5 ani, dupa al doilea sezon de mers cu ea recomand scoaterea rotilor ajutatoare, pentru ca cel mic va sti sa pedaleze, sa franeze si deja va incepe sa faca mici cascadorii cu viraje pe cate o rotita ajutatoare. Varsta de 5 ani ar trebui sa fie varsta limita pentru invatarea echilibrului, de aceea cred ca e potrivit ca la aceasta varsta copilul sa fie lasat sa mearga pe bicicleta fara roti ajutatoare.

Ii sfatuiesc pe parinti sa iasa in parc cu copilul si sa-l invete sa mearga pe doua roti tinandu-l de sa si spunandu-i sa priveasca inainte. Eu garantez ca acest lucru se va intampla in doua-trei zile. Recomand, de asemenea, purtarea echipamentului de protectie – casca si manusi.

Desi bicicleta de 16 inch ii ramane copilului oarecum mica dupa varsta de 5 ani, aceasta are totusi avantajul ca el poate sta cu toata talpa pe pamant, ceea ce este foarte important in momentul in care invata sa mearga pe doua roti, pentru a capata incredere ca poate controla bicicleta.

Adriana Titieni: Care ar fi a treia bicicleta pentru copil si carei varste i s-ar adresa?

Adrian Oltean: Urmatoarea bicicleta ar fi cea de 20 de inch, adresata copiilor de 7, 8 ani. Aceasta bicicleta nu mai vine cu roti ajutatoare, considerandu-se ca cel mic stie sa mearga pe doua roti.
Urmand etapa de crestere a copilului ajungem la bicicleta cu roti de 24 de inch, care este o bicicleta de trecere spre bicicleta “normala”, cea uzuala, cu roti de 26 de inch. Daca bicicleta cu roti de 26 de inch are un cadru mai mic, potrivit copilului, se poate sari peste bicicleta cu roti de 24 de inch.

Copiii din ziua de astazi tind sa fie sedentari si sa-si petreaca timpul mai mult la calculator decat in aer liber, facand miscare, de aceea este important sa le alegem cu atentie o bicicleta care sa-i indemne la miscare si sa-i faca sa indrageasca mersul pe doua roti.

Daca vrei sa afli in fiecare saptamana ce mai e nou pe itsybitsy.ro, aboneaza-te la Newsletter. 


Ultimele articole

Un comentariu la „Copiii – soferi de biciclete”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s