Concediu de maternitate mai lung cu o luna

Comisia pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale a Parlamentului European a aprobat, ieri, un aviz adus la raportul privind introducerea de noi masuri in beneficiul viitorilor parinti.

Avizul a fost initiat de un europarlamentar roman si prevede extinderea concediului de maternitate de la 14 la 18 saptamani, cu o perioada obligatorie de sase saptamani dupa nastere.

In raport se mentioneaza, de asemenea, ca mamelor lucratoare aflate in concediu de maternitate sa li se plateasca salariul integral, iar indemnizatia de maternitate sa fie de 100% din ultimul salariu lunar sau din salariul lunar mediu.

Alta prevedere aprobata vizeaza interzicerea concedierii femeilor lucratoare in timpul sarcinii si in decursul a 12 luni de la terminarea concediului de maternitate. In plus, femeile nu pot fi obligate sa munceasca peste program in perioada de trei luni inainte de nastere si 12 luni dupa nastere.

In avizul Comisiei se face referire si la oportunitatea ca tatii sa beneficieze de dreptul obligatoriu la concediu de paternitate, similar cu cel de maternitate cu exceptia duratei.

Potrivit Mediafax, prevederile concediului de maternitate se aplica tuturor categoriilor de angajati, inclusiv lucratorilor domestici; luarea concediului de maternitate nu trebuie sa afecteze schema de pensie; angajatorii trebuie sa ia in considerare cererile lucratorilor in ceea ce priveste transferul de la munca „full time” la „part time” in primele 12 luni de dupa nastere.

Raportul va fi supus votului in plenul Parlamentului European in perioada urmatoare.  

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s