Cele 5 tipuri de curaj interior

Curajul poate lua diverse forme, unele mai vizibile, in timp ce altele raman ascunse in suflet. Iata cele 5 tipuri de curaj interior si cum ne influenteaza.

Aceasta virtute, daca o identifici corect, te ajuta sa te simti implinit(a) si iti confera putere. De asemenea, este si una dintre caile spre fericire.

Dar cand vorbesc despre curaj, nu ma refer la actiunile eroice pe care le vedem prin filme, ci la curajul interior, al intelegerii personale si dezvoltarii. Iar acest gen de curaj are 5 forme.

  • Curajul de a examina

In acest moment, societatea pune accentul mai mult pe actiune decat pe introspectie. Adesea, suntem recompensati daca preluam conducerea.

Dar, de multe ori, a trece imediat la fapte are si dezavantaje – se pierd valori etice, nu mai ai o privire de ansamblu, nu mai ai timp sa analizezi.

De aceea, examinarea este un tip de curaj. Pentru ca nu multi isi asuma „cheltuirea” unui anumit timp pentru a studia o problema sau o sarcina.

  • Curajul de a fi nesigur

Siguranta totala este atat de rara, dar stiu ca este greu sa te avanti in ceva, nestiind sigur care va fi rezultatul. Insa, adesea, chiar asa se intampla si ai nevoie de curaj pentru a inainta fara o siguranta completa.

Cel mai bun exemplu este chiar decizia de a avea un copil. Cu toate cartile din lume, bineinteles ca nu stii cu siguranta cum iti vei creste puiul, ce probleme pot sa apara etc. Totusi, simplul fapt ca ai ales sa aduci un copil pe lume ar trebui sa iti dea un imbold sa indeplinesti sarcini de care nu esti complet sigur(a) (care par insignifiante prin comparatie).

  • Curajul de a recunoaste ca nu ai toate raspunsurile

Mai ales in statutul de parinte pe care copilul il vede ca fiind atotstiutor, este greu sa recunosti ca nu stii chiar totul. Pentru ca vrei sa fii un model pentru micutul tau si nu vrei sa il dezamagesti.

Dar, decat sa iti repezesti copilul cand pune o intrebare, incearca sa gasesti acest tip de curaj inauntrul tau. Puteti sa descoperiti impreuna raspunsurile.

  • Curajul de a te exprima

Acest tip de curaj este necesar mai ales pentru persoanele introvertite, pentru care exprimarea sentimentelor este un lucru extrem de dificil.

Daca te afli in aceasta situatie, un prim pas ar fi sa incepi prin a le spune celor din jur ce apreciezi la ei. Spune-le celor dragi cat de mult pretuiesti faptul ca se afla in viata ta.

  • Curajul de a-ti asuma o sarcina (si de a o duce la bun sfarsit)

Asta este o problema pe care am regasit-o de multe ori la mine: atunci cand las o sarcina neterminata. Este nevoie de curaj pentru a continua chiar si atunci cand dam de obstacole.

Dar nu se aplica doar in cazul obligatiilor de munca. Acest curaj se vede si in casatorie, de exemplu – curajul de a infrunta obstacole alaturi de partenerul de viata, fara a renunta la prima greutate. Este curajul de a iubi si de a te implica.

Tu ti-ai descoperit aceste forme de curaj?

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

sursa: changewell.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s