Cel mai simplu trenulet electric

Trenuletele electrice fascineaza pe aproape oricine, copil sau adult. Chiar daca nu esti pasionat de trenulete, te va incanta cu siguranta ideea de a construi un trenulet electric din baterii, mai ales ca il poti face cu usurinta acasa, impreuna cu familia.

Ce iti propun e, de fapt, un experiment stiintific simplu si distractiv legat de magnetism si electricitate.

Pentru a-ti construi propriul trenulet electric, ai nevoie de:

  • Sarma de cupru (sa nu fie emailata);
  • O baterie alcalina AA LR6;
  • Doi magneti neodim cilindrici cu diametrul apropiat de cel al bateriei;
  • Un marker.

Incepe prin a construi “tunelul” prin care va circula trenuletul: ia sarma de cupru si rasuceste-o cu rabdare pe marker, astfel incat sa obtii o spirala. Poti rasuci si cativa metri de cupru pentru a obtine o spirala mai lunga, dar poti testa trenuletul si cu un tunel mai scurt, de 20-30 de centimetri.

tren-electic

Acum pregateste trenuletul: prinde cei doi magneti de capetele bateriei, avand grija sa fie atasati la ambele capete cu acelasi pol, ori nord, ori sud. Pentru a-ti da seama care sunt polii magnetilor e de ajuns sa stii care este Nordul geografic si sa pui, pe rand, magnetii pe masa. Magnetul se va orienta automat pe directia Nord-Sud. Partea orientata spre nord va fi polul nord al magnetului, iar partea orientata spre sud va fi polul sud.

baterie

Trenuletul este pregatit de plimbare! Introdu bateria cu magneti in tunelul de cupru si observa ce se intampla. Daca directia este buna, bateria ar trebui sa circule singura prin spirala, pana in capat. Daca nu merge asa, introdu bateria prin celalalalt capat al spiralei.

Cum functioneaza? Cei doi magneti produc electricitate si o transmit de-a lungul spiralei, iar astfel se creeaza un camp magnetic. Forta de atractie pe care le exercita magnetii in acest camp propulseaza bateria prin spirala. Poti vedea aici un filmulet care contine si o explicatie mai detaliata a fenomenului.

electric-train

Tine cont de faptul ca acesta este un experiment si este posibil ca trenuletul sa nu circule din prima incercare. Nu renunta! Repeta experimentul cu diferite baterii si magneti pana cand reusesti!

 

Iti recomandam si alte experimente simpatice: 

Propria busola din magneti 

Ai ramas fara baterii? Foloseste lamai!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s