Ce se intampla cand copilul are griji?

S-ar putea sa te surprinda, dar chiar si copiii au griji. Insa, despre ce nelinisti este vorba? Afla aici ce ii ingrijoreaza pe copii si cum le poti veni in ajutor.

Ce-i drept, micutii nu au facturi de platit, nu au un job si nu au responsabilitatea intregii familii. In schimb, asemeni adultilor, si copiii raspund pentru anumite lucruri si au momentele lor, in care nu merge totul atat de lin. Iar daca frustrarile sau dezamagirile se tot aduna, cei mici pot ajunge sa aiba propriile lor griji.

Ba chiar, din pricina personalitatii, unii copii pot avea o gandire mai prapastioasa, ingrijorandu-se din lucruri marunte.

De ce isi fac copiii griji?

De obicei, copiii au griji diferite, in functie de varsta. De exemplu, scolarii se nelinistesc din pricina notelor, preadolescentii sunt ingrijorati de schimbarile prin care trec.

Un alt motiv de stres poate fi anturajul – daca cel mic este acceptat de prieteni, daca prietenii sunt o influenta proasta sau pun presiune pe el, daca se ia cineva de el sau daca nu este inclus in grupurile si activitatile copiilor.

Pentru ca incep sa se simta parte dintr-o lume foarte mare, preadolescentii isi mai fac griji si din cauza evenimentelor din lume, aflate de la televizor sau din vorba in vorba. Astfel, devin motive de stres lucruri precum poluarea, animalele pe cale de disparitie, bolile etc.

Cum iti ajuti copilul sa treaca peste griji?

Din fericire, parintii pot sa isi ajute puii sa isi gestioneze emotiile si sa abordeze fiecare problema cu lejeritate. Copiii au nevoie de sustinere pentru a-si dezvolta optimismul si increderea in sine, facand fata problemelor mici si mari.

Afla ce se petrece in mintea copilului tau. Arata-ti interesul fata de activitatile sale de la scoala si cu prietenii. Lasa-l sa iti povesteasca si sa se deschida fata de lucrurile care il nelinistesc. Daca micutul tau pare ingrijorat, evita intrebarile cu raspunsuri monosilabice („Da”/ „Nu”), cere mai multe detalii si asculta-i povestea.

Astfel, micutul tau va simti ca iti pasa si intelegi. Ofera-i incurajari si ajuta-ti copilul sa inteleaga emotia prin care trece.

Ghideaza-ti copilul spre o solutie. Poti reduce stresul micutului tau, ajutandu-l sa isi gestioneze constructiv situatiile dificile. Ofera-te sa lucrezi alaturi de copil, astfel incat sa ajungeti impreuna la o rezolvare. Insa incearca sa nu ii oferi solutia „pe tava” (adica, nu ii rezolva problema pentru el).

Arata-i si o alta perspectiva. Fara a minimaliza ceea ce simte copilul tau, arata-i ca unele probleme sunt temporare si ca vor fi zile mai bune, cu mai multe oportunitati. De exemplu, daca cel mic isi face griji despre serbarea scolara, aminteste-i ca va mai fi si alta serbare si ca esti mandru/ mandra de el orice ar face.

Fa o schimbare pozitiva. Cum spuneam, uneori, copiii isi fac griji din pricina unor probleme mult mai mari, cum ar fi razboaiele sau saracia din lume. In acest caz, ii poti arata copilului tau ca fiecare gest, oricat de mic, contribuie la formarea unei lumi mai bune. Va puteti inscrie impreuna ca voluntari sau puteti strange haine pentru copii nevoiasi. Astfel de actiuni il vor invata pe copil ca poate aduce o schimbare pozitiva in lume.

Uneori, tot ce isi doreste micutul tau atunci cand este ingrijorat este sa fie linistit de parintii sai. O imbratisare poate fi solutia tuturor nelinistilor. Petrece timp cu micutul tau, ofera-i ascultare si sustinere oricand are nevoie si pastreaza mereu o nota optimista. La randul tau, fii un exemplu pentru copilul tau.

Care a fost cea mai mare grija a copilului tau si cum l-ai ajutat?

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s