Cat costa pregatirea copilului de scoala

La inceputul fiecarui an scolar, echiparea copilului pentru scoala ii costa pe parinti minimumun salariu minim pe economie, adica in jur de 640 lei. In librarii, preturile ajung sa fie si duble fata de supermarketuri sau piete.

Mai sunt doar doua saptamani pana la inceperea noului an scolar, iar parintii au inceput sa faca primele cumparaturi, pentru a evita aglomeratia din magazine si mai ales preturile care cresc tot mai mult, pe masura ce se apropie scoala.

Daca un ghiozdan este scump, nu inseamna neaparat ca este de o calitate mai buna. Este foarte probabil ca acelasi produs sa coste mult mai putin in alt loc, de aceea nu strica un mic studiu al pietei inainte de a cutreiera magazinele.

De ani buni, parintii au renuntat sa mai cumpere rechizite din librarii si s-au indreptat spre supermarketuri, unde aceleasi produse sunt mult mai ieftine si mai variate. Libraria este, insa, singura alternativa pentru manuale si caiete speciale.

Cea mai ieftina alternativa pentru a umple ghiozdanul este din supermarketuri sau din piete, chiar daca majoritatea copiilor tanjesc dupa rechizitele cu eroi din desene animate sau din filme, care sunt cele mai scumpe. Un caiet sau un ghiozdan imprimat cu chipul lui Hannah Montana costa si de sase ori mai mult fata de cel mai ieftin caiet sau ghiozdan de la oferta, de aproximativ un leu, respectiv 10 lei.

Ghiozdanele mai bine compartimentate pornesc de la circa 30 de lei si ajung pana la 250 de lei, in functie de caracteristici si de producator, iar unul cu troller porneste de la 40 de lei.

Un penar echipat standard, cu un stilou cu doua rezerve, creioane colorate, radiera, creion mecanic si un pix costa intre 12 lei si 130 de lei.
Pentru un set de plastilina, parintii trebuie sa pregateasca cel putin 5 lei. In functie de numarul de culori pe care le contine pachetul, pretul ajunge pana la 30 lei.

Uniformele costa intre 35 si 130 de lei, in functie de varsta copilului. Pentru cea mai ieftina uniforma de clasa I pentru fetite, veti scoate din buzunar 35 de lei, iar pentru baieti, 60 de lei. Un costum pentru clasa a IV-a costa 65 de lei pentru fete si 130 lei pentru baieti.

Un trening nou pentru orele de educatie fizica va costa de la 35 de lei pana la 150 de lei, in functie de material si producator.

Un bloc de desen A3 costa intre 6 lei si 15 lei, in functie de calitatea plansei, un set de patru guase costa in jur de 6 lei, acuarelele cu 12 culori costa in jur de 5 lei, iar un set de trei pensule aproximativ 6 lei. Un set de patru creioane costa intre 90 de bani si 4 lei, un pix intre 50 de bani si 10 lei, iar trusa de geometrie costa minimum 10 lei.

Caietele speciale pentru clasele mici costa in jur de 10 lei la librarii. Manualele vor fi esentiale mai tarziu si vor costa, in functie de materie si editura, pana la 100 de lei.

Tragem linie si constatam ca varianta de mijloc de echipare, cu un ghiozdan compartimentat si echipat cu penar, bloc de desen, acuarele, plastilina, uniforma si trening, suficiente pentru cel putin un semestru, costa in jur de 650 de lei. Variantele mai scumpe pot depasi cu mult aceasta suma.

Parintii au insa stategiile lor pentru a tine in frau cheltuielile: ori cumpara toate rechizitele inainte de scoala, ori le cumpara treptat, de-a lungul anului, cand preturile sunt mai mici cu pana la 20%.

Sursa: Evz.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s