Camping cu cei mici

Pentru ca speram ca, in curand, vom scapa de ploile care ne strica planurile de vacanta, hai sa ne gandim ce o sa facem in zilele insorite! Ce ziceti de un weekend la cort, in padure?

Campingul este o oportunitate pentru intreaga familie de a invata sa lucreze si sa comunice impreuna si de a-i invata pe copii cum sa se descurce in natura. Nu exista o varsta exacta de la care cei mici pot merge la padure. Este indicat sa se simta ei pregatiti pentru o astfel de aventura.

Inainte de orice pregatiri de plecare, acorda-ti timp sa ii explici copilului tau ce inseamna dormitul in cort – cu eventualele lipsuri ale lucrurilor din viata cotidiana (precum televizorul sau internetul), pe care le implica.

De asemenea, vorbeste cu el despre dorintele si nevoile sale. Intreaba-l daca este ingrijorat de vreun aspect al plecarii. Discuta cu el pentru a afla care sunt sentimentele sale, in legatura cu planul tau. Campingul ar trebui sa fie o experienta placuta. Asa ca, daca observi ca cel mic este nelinistit vizavi de ideea ta, mai bine mai astepti o vreme, pana cand se simte el pregatit.

Inainte de plecare

Pentru a creste interesul copilului tau, implica-l in toate planificarile pentru plecare. De asemenea, sporeste-i entuziasmul, prin activitati derulate acasa.

In planificarea calatoriei, alegeti impreuna locurile in care va veti opri pe drum (cum ar fi pesteri, muzee, cetati). Propune-i micutului tau o serie de activitati de facut odata ajunsi in locul de campare. Mergeti impreuna la cumparaturi si pregatiti-va impreuna bagajele si echipamentele.

Pentru ca tot vorbim de prima iesire la padure a copilului tau, incearca sa faci cateva activitati chiar acasa. Daca stai la curte, poti deja sa-l inveti pe cel mic cum sa ridice cortul. Dormiti impreuna, pentru o noapte, in saci de dormit, in cort.

Chiar daca nu stai la curte, tot poti sa ii prezinti viata in aer liber. In plimbarile prin parc sau la un picnic, poti sa il inveti pe copilul tau despre respectarea naturii, despre siguranta si indemanarile necesare in padure.

Tot inainte de plecare, pregatim si bagajele. Aminteste-ti sa impachetezi si haine groase – chiar daca vremea se anunta frumoasa, seara este frig si, oricum, niciodata nu stii cum se poate schimba brusc temperatura; de aceea, este bine sa iei si o umbrela. De asemenea, pune-i copilului tau si niste haine in plus, in rucsac – cei mici alearga, se trantesc pe jos, se murdaresc des.

Ia la tine protectie solara si chiar si un spray impotriva insectelor – mai ales daca ti-ai propus sa campezi langa un lac, unde sunt foarte multi tantari. Pentru posibilele accidente, asigura-te ca ai la tine si o trusa de prim-ajutor.

Pentru momentele mai monotone, ia si jucarii sau, mai bine, carti si jocuri de societate.

Pe langa sacii de dormit, impacheteaza si paturi si pernute, pentru seara. In plus, nu uita de lanterna!

In ceea ce priveste mancarea, pe langa ceea ce ti-ai propus ca vei gati acolo sau ceea ce ai adus, este bine sa faci si niste sandviciuri pentru drum.

La fata locului

Odata ajunsi, incepeti sa puneti cortul. Cum spuneam mai devreme, lasa-l si pe micutul tau sa ajute. Despachetati impreuna si implica-l in ridicarea cortului, cu activitati usoare (adunarea lemnelor pentru foc, ajutarea la gatit).

De la inceput, explica-i regulile de baza ale unui spatiu de camping: daca mai sunt alte corturi in jur, sa faceti liniste dimineata pentru ca nu toti sunt matinali, toate gunoaiele se strang intr-o punga pentru a fi duse la cos etc.

Daca este permis si ai echipamentele necesare, poti merge cu cel mic la pescuit, la un lac din apropiere. Copilul tau se va simti foarte mandru ca a prins primul sau peste. Altfel, faceti plimbari lungi pentru a descoperi frumusetea naturii.

Beneficii

Campingul in familie este un moment de intarire a relatiilor – dormiti impreuna, va ajutati unul pe celalalt, va jucati si faceti activitati impreuna.

De asemenea, este o ocazie sa va rupeti de viata de zi cu zi – pentru cateva zile, toti membrii familiei renunta la electronice si intra in contact cu natura. Copiii invata sa se joace fara calculator sau alte dispozitive, fac sport si au parte de aer curat.

sursa foto: FreeDigitalPhotos.net


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s