Bucuria parintilor cand sunt cu copiii lor

Pe langa activitatile derulate impreuna, in familie, tot in categoria timp de calitate se incadreaza si bucuria parintilor de a face ceva pentru ei insisi.

„Mie mi se pare foarte, foarte valoros pentru parinti, pentru adulti in general, sa isi ofere bucatica de liniste si bucurie cu ei insisi alaturi de copiii lor”, explica psihoterapeuta Cristina Dinu-Popa, in aceasta editie a emisiunii Meditatii pentru parinti.

Intrucat noi, parintii, suntem un model de comportament pentru copiii nostri, stilul nostru de viata poate deveni si al lor. Daca tu ai un trai agitat, cu multe griji, alergand de la o sarcina la alta, fara timp personal, este foarte posibil ca puiul tau sa iti preia comportamentul, alergand de la scoala la activitatile extrascolare, de la teme la curatenia prin camera etc.

In schimb, atunci cand iti dedici tie insuti/ insati timp si copilul tau vede acest lucru, cand pui accentul pe importanta acestui tip de timp de calitate, micutul nu va ezita sa te imite si va intelege si el cat de mult conteaza sa isi acorde timp si pentru activitatile care ii fac placere.

Asadar, Cristina Dinu-Popa este de parere ca exista doua feluri de timp de calitate in familie:

  • cel pe care il petrecem prin activitati impreuna cu cei mici (jucandu-ne cu ei, povestind, comunicand etc.);
  • cel pe care il petrecem intr-un spatiu de liniste, in care fiecare, atat parintele cat si copilul, face ce isi doreste, nu neaparat impreuna.

Mai putem vorbi de timp de calitate, daca totusi nu facem aceeasi activitate? Asculta aici explicatiile si exemplele psihoterapeutei.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s