Botezul copilului

Felicitari pentru micutul pe care, cu voia Domnului l-ai adus pe lume. Deja te-ai ingrijit de cele necesare trupului (mancare, haine, adapost) si ne bucuram ca acum a venit randul sa te ocupi si de sufletul copilului. Care este semnificatia Botezului copilului? Cand se face? Afla aici
Acesta este cel mai frumos dar pe care atat Dumnezeu cat si tu insuti il puteti face pruncului. Sfantul Apostol Pavel a spus-o atat de frumos: „Dumnezeu ne-a mantuit, nu din faptele cele intru dreptate, savarsite de noi, ci dupa a Lui indurare, prin baia nasterii celei de a doua si prin innoirea Duhului Sfant” (Tit 3,5).

Botezul este o Taina prin care sufletului i se iarta pacatul stramosesc, de la Adam si Eva. Prin Botez suntem nascuti din nou, suntem facuti madulare ale Trupului lui Hristos, care este Biserica, si, tot prin Botez, ni se ofera o pregustare din ceea ce va fi pentru noi Imparatia lui Dumnezeu.

Nu sunt lucruri pe care sa le intelegi usor, dar sunt lucruri care trebuie crezute si tratate cu toata dragostea si responsabilitatea. In mainile tale se afla acum viata unui prunc care va fi sau nu copil vrednic al lui Dumnezeu.

Unii s-au obisnuit sa trateze Botezul ca pe o indatorire mondena, pe care o bifeaza cu bucurie festivista, grabindu-se mai apoi spre masa de dupa. Dumnezeu s-ar bucura sa descopere in noi oameni carora le pasa si care pun suflet in tot ceea ce inseamna relatia cu El.

El, Preabunul face totul pentru noi: randuieste viata in pantecele mamelor, grija si bucurie in inimile tatilor; El trezeste in oameni sentimente materne sau paterne, El ocroteste pe cei firavi si intareste pe cei slabi, El ne ofera sacrificiul Fiului sau pentru ca fiii oamenilor sa traiasca vesnic in Imparatia Sa. Sa nu uitam ca prin Botez, care inchipuie moartea Fiului lui Dumnezeu pe Cruce, noua ni se ofera o viata desavarsita. El a murit pentru ca noi sa traim… Stiind toate acestea, putem oare sa mai trecem Botezul la rubrica „evenimente mondene”? Botezul este un eveniment important atat pentru copil, cat si pentru parinti, pentru nasi, pentru toti care mai participa la aceasta randuiala, caci „ne-am ingropat cu El, in moarte, prin botez, pentru ca, precum Hristos a inviat din morti, prin slava Tatalui, asa sa umblam si noi intru innoirea vietii” (Romani VI, 3-4).

Unde si cind se face Botezul?

Nu sunt zile sau ceasuri special stabilite pentru Botez. Daca pruncul e firav si exista pericolul de a muri, el poate fi botezat indata dupa nastere. Botezul se poate oficia in orice zi, de preferat in zile de sarbatoare, dupa Sfanta Liturghie, in biserica la care parintii sau nasul merg de obicei. Biserica recomanda botezarea copilului intre ziua a opta si a 40-a zi.

Parintii si nasul se sfatuiesc cu preotul atunci cand aleg ziua botezului. Datele lor vor fi inscrise in registrele bisericesti, alaturi de numele pruncului, avind grija ca actul de nastere sa fie trecut inainte la oficiul starii civile.

„De nu se va naste cineva din apa si din Duh (de nu se va boteza adica), nu va putea sa intre in imparatia lui Dumnezeu” (In. 3,5).

Ce aduc parintii la Botez?

Parintii aduc copilul si certificatul de nastere. De asemenea, trebuie sa se ingrijeasca sa nu-i lipseasca pruncului lucrurile indispensabile cum ar fi: suzeta, biberonul, scutecele de schimb, servetele umede. Copilul ar fi bine sa fie hranit si odihnit inainte de slujba.

Ce aduce nasul la Botez?

  • lumanare din ceara curata;
  • un set de lucruri pe care le da preotului: un prosop, un sapun, ulei pentru mir, vin rosu pentru impartasanie;
  • un set de lucruri pentru copil: o fasa de circa 1m, o panza alba de circa 2 mp, un prosop de baie, imbracaminte (scutece, imbracaminte si incaltaminte de sezon, caciula, paturica);
  • o cruciulita pentru fin pentru a fi purtata pe piept dupa botez. Nasul poate darui finului si o icoana cu Maica Domnului, cu Sf. Stelian – ocrotitorul copiilor sau cu Sfantul al carui nume il poarta pruncul;
  • nasul poate pune invitatilor cruciulite in piept, drept marturie a prezentei lor la botezul finului;
  • va plati taxa de botez la biserica;
  • ca orice bun crestin, nasul va trebui sa spuna Crezul si de aceea ar fi bine sa il stie pe de rost.

Slujba Botezului

In general, slujba Botezului dureaza cam o ora si cuprinde:

  • Rugaciunea la facerea celui chemat la Botez;
  • Rugaciunea de inlaturare a puterii celui rau;
  • Sfintirea apei de botez a pruncului;
  • Sfintirea untdelemnului cu care va fi insemnat pruncul;
  • Afundarea pruncului in apa sfintita in numele Sfintei Treimi;
  • Ungerea cu Sfantul Mir;
  • Rugaciunile la spalarea pruncului;
  • Rugaciunile la tunderea parului;
  • Impartasirea pruncului.

Daca pruncul este baiat, el va fi dus si inchinat in Sfantul Altar. Daca este fata, va fi dusa pana la usile imparatesti si inchinata la icoanele catapetesmei si la iconostas.

Nasul va lua copilul de la preot si il va incredinta parintilor spunand „Mi-ati dat un pagan, v-am adus un crestin”.

Cine poate savarsi Botezul?

Dreptul de a savarsi Botezul il au numai episcopii si preotii. In caz de mare nevoie, daca pruncul este pe moarte, il poate boteza orice crestin ortodox, barbat sau femeie. Poate face acest lucru, afundandu-l de trei ori in apa (in lipsa de apa, poate fi doar stropit) si rostind de fiecare data formula sacramentala: “Boteaza-se robul (roaba) lui Dumnezeu (numele pruncului) in numele Tatalui, Amin si al Fiului, Amin si al Sfantului Duh, Amin”. In acest caz, daca cel botezat in acest fel supravietuieste, preotul va completa ulterior restul slujbei botezului, dupa randuiala obisnuita (dar numai de la afundare inainte).

Cine se poate boteza?

Taina botezului ortodox poate fi primita de toti copii nascuti din parinti crestini ortodocsi sau din casatorii mixte. Mai pot fi botezati tinerii care din unele motive nu au fost botezati la timp, ca si cei de alta religie care se intorc la ortodoxie de buna voie si marturisesc dreapta credinta.

Nu pot primi botezul ortodox copiii avortati sau care se nasc morti, copiii nascuti din parinti atei sau sectanti si de alta religie pana nu devin maturi si cer botezul de voia lor.

Nu pot fi botezati nici oamenii maturi de alta religie, fara voia lor si cererea lor staruitoare si nici cei bolnavi mintal, care nu-si pot spune dorinta inimii si marturisi dreapta credinta.

Se pot boteza mai multi copii la aceeasi slujba a Botezului ?

Da, ei vor fi „frati de cruce”.

Apa de la botez trebuie sa fie calda sau rece?

Conform traditiei, apa de la Botez trebuie sa fie rece.

Cumetria

Dupa Botez, toata lumea se aduna la ospat, unde rudele si prietenii se bucura si sarbatoresc pe micul crestin. E bine ca la masa festiva, lumanarea de botez sa ramana aprinsa. Sa ne bucuram duhovniceste, implinind cu inima curata randuielile Bisericii si sa nu facem din botezul copiilor doar prilej de desfatare si imbuibare cu mancare si bautura.

A doua zi dupa botez are loc scalda copilului : nasul il imbaiaza pentru a-i lua Mirul, iar apa se arunca intr-un loc curat (la radacina unui pom sau in gradina).

In unele zone, oamenii obisnuiesc sa tina o multitudine de obiceiuri care se refera atat la copil cat si la proaspata mama. Practicile urmaresc in general inlaturarea fortelor malefice si asigurarea unui cadru propice cresterii nou-nascutului. Nu e nevoie de ele… mai degraba ar de folos tinerea regulilor crestine, cum ar fi impartasitul pruncului. La o saptamana dupa botez, copilul este impartasit din nou, de catre nasi.

E bine ca pruncul sa fie impartasit cam o data pe luna. Pana la 7 ani, copilul se poate impartasi fara spovedanie, pe nemancate.

Biserica nu recomanda tinerea obiceiurilor laice precum punerea de bani in scalda de dupa botez, taierea motului sau ruperea turtei.

Taina Sfantului Botez nu se repeta. Caci « este un Domn, o credinta, un botez » (Efes. IV, 5)

Poti cere lamuriri cu privire la Taina Botezului si la insemnatatea ei preotului paroh. Nici acest articol, nici o carte, nici o alta persoana fie ea cat de apropiata sau de bine intentionata nu poate suplini persoana preotului si legatura pe care o stabilim cu el in astfel de momente fondatoare pentru o relatie binecuvantata cu Dumnezeu. Impreuna cu parohul sau cu duhovnicul veti stabili toate detaliile legate de Botez. El va fi acela care va explica in amanunt ce inseamna fiecare moment al randuielii Botezului pentru cresterea duhovniceasca a nou-nascutului.

„Cat timp omul nu poarta numele de fiu al lui Dumnezeu este mort; dar primind pecetea, el se dezbraca de moarte pentru a se imbraca cu viata. Pecetea este apa botezului. Coboara mort in apa si se ridica viu.” (Sfantul Clement Romanul)

„Lasati copiii si nu-i opriti sa vina la Mine,
ca a unora ca acestora este Imparatia cerurilor.” (Matei 19,13-15)

Povesteste-ne in rubrica de comentarii cum a decurs Slujba de Botez a micutului tau.

Material realizat cu sprijinul Manastirii Sihastria Putnei
www.sihastriaputnei.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s