Bebelusii nascuti primavara pot dezvolta anorexie nervoasa

Bebelusii care se nasc primavara sunt mai expusi riscului de a dezvolta anorexie nervoasa, comparativ cu cei nascuti toamna, care prezinta un risc mai mic.

Factorii responsabili pentru dezvoltarea afectiunii sunt temperatura, iritatiile solare si dieta mamei, se arata intr-un studiu publicat in Jurnalul de Psihiatrie din Marea Britanie, scrie bbc.com.

Oamenii de stiinta au analizat datele cuprinse in studii anterioare realizate pe 1293 de oameni care aveau anorexie. Astfel, in lunile Martie-Iunie s-au nascut mult mai multi bebelusi cu anorexie nervoasa comparativ cu numarul preconizat de cercetatori. Numarul a fost mai mic si decat acela al bebelusilor nascuti in lunile Septembrie si Octombrie.

Unul dintre autorii studiului, dr. Terence Dovey de la Centrul de Cercetare pentru Tulburarile Alimentare din cadrul Universitatii Loughborough, a declarat ca “un numar de studii anterioare a scos la iveala faptul ca bolile mintale precum schizofrenia, tulburarea bipolara si depresia majora sunt mult mai comune in randul bebelusilor nascuti primavara, asa ca aceste rezultate nu sunt surprinzatoare.

Oricum studiul nostru pune in evidenta doar existenta unei asocieri intre nasterile care au loc primavara si anorexia nervoasa. Sunt necesare cercetari suplimentare pentru identificarea factorilor de risc. Studiul arata ca expunerile solare, schimbarile de temperatura, nivelurile de vitamina D, infectiile si dieta mamei reprezinta principalii factori de risc.”

Sursa: SanatateaTv

 


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s