Barcuta dintr-un cofraj de oua

Pentru ca nu prea avem de unde sa luam iahturi, hai sa improvizam o barcuta dintr-un cofraj de oua si sa o lansam cu mare fast pe apa.

Iti propunem sa construiesti impreuna cu puiul tau o barcuta dintr-un cofraj de oua. Nu numai ca va veti distra in familie, dar este si o ocazie sa iti inveti copilul despre refolosirea obiectelor de prin casa (reciclare). Iar daca a ajuns la varsta la care este pasionat de tot ceea ce inseamna pirati, construirea propriei corabii este exact ce are nevoie!

Ai nevoie de:

  • doua cofraje de oua (de 6 sau de 12 oua);
  • bete de frigarui (pentru catarg);
  • hartie si vopsea (pentru vele);
  • sfoara sau panglica;
  • lipici;
  • foarfece;
  • o piuneza;
  • carlige de rufe.

Cum se face:

Incepeti prin a decora velele. Puteti sa le pictati cum vreti voi, sa reprezinte ce vreti voi. Puteti sa le lasati si albe, dar unde mai e hazul? Ideea este ca fiecare vela sa aiba forma unui patrat. Dupa ce s-a uscat vopseaua, indoiti fiecare vela pe diagonala. Lipiti cate o vela pe cate un bat de frigaruie, pe indoitura diagonalei. Pana se usuca lipiciul, prindeti totul cu niste carlige de rufe. Acum aveti si catargul.

Pentru a construi o barcuta dintr-un cofraj de 12 oua, „catargul” se infige in varful din mijloc al cofrajului. Pentru o barcuta dintr-un cofraj de 6 oua, „catargul” se infige in adancitura din mijloc. In ambele cazuri, catargul trebuie sa fie in mijlocul barcutei, iar fixarea sa se poate face prin infigerea unei piuneze pe dedesubt. (Eventual, pentru a va asigura ca batul velei sta drept, mai dati si cu putin lipici la baza.)

04Sfoara/ panglica ajuta la fixarea catargului. Legati sfoara la mijloc, de varful catargului, apoi petreceti fiecare capat pe cate o margine a cofrajului. Innodati cele doua capete dedesubt.

Mai taiati niste patratele mai mici din hartie si pictati-le. Acestea vor fi steguletele. La fel ca in cazul velelor, indoiti-le pe diagonala si lipiti-le pe sfoara.

02Daca nu sunt gauri in cofraj, barcuta ar avea toate sansele sa pluteasca. Daca nu aveti cum sa astupati gaurile, puteti sa va jucati „de-a navigatorii” sau „de-a piratii” pe covor sau in iarba.

Vezi si alte activitati asemanatoare: Ce poti face cu un cofraj de oua

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s