Banca de lapte matern deschisa la Belgrad

La Institutul de Neonatalogie din Belgrad a fost inaugurata recent prima banca de lapte matern din zona Balcanilor.

„Obiectivul nostru este sa putem hrani toti copiii nascuti prematur si sa furnizam lapte maternitatilor unde exista mamici care nu pot alapta din cauza problemelor de sanatate”, explica reprezentanta Institutului, Slavica Simic, citata de France Presse.

In prezent, femeile care aprovizioneaza banca sunt, in general, mame care au un surplus de lapte si ai caror copii sunt inca in spital. Totusi, banca raspunde deocamdata la o treime din nevoile Institutului, intampinand greutati in extinderea numarului de donatoare voluntare, in conditiile in care gradul de alaptare ramane scazut in Serbia, scrie „Jurnalul National”.

Potrivit UNICEF, nu doar Serbia se confrunta cu aceasta problema, ci aproape toate tarile din Europa de sud-est, unde doar 27% dintre nou-nascuti sunt hraniti exclusiv la san in primele sase luni de viata.

In Serbia, acest procent este si mai scazut, doar 15% dintre bebelusi fiind alaptati de mamici la san, in pofida unei legi din 2005 care interzice orice reclama la produsele care ar putea inlocui laptele matern.

Si in Romania au loc, periodic, diverse campanii de incurajare a alaptarii, cum ar fi „Saptamana mondiala a alaptarii la san”, care se va desfasura in perioada 1-7 august. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s