Atentie la medicamente cand alaptezi!

Multe mame care isi hranesc copiii la san se intreaba ce pot face in momentul in care intervin probleme de sanatate si in ce masura medicamentele luate de ele pot influenta sanatatea bebelusului.

Durerile de cap, durerile de dinti sau de stomac pot pune tanara mama in dificultate in legatura cu decizia pe care trebuie sa o ia pentru a se simti mai bine, fara ca cel mic sa sufere.

„Recomandarea noastra pentru mamele aflate in aceasta situatie este sa se adreseze medicului inca de la inceput, pentru a elimina orice indoiala si pentru a obtine sfaturi autorizate. Pentru unele medicamente putem spune ca este de ajuns prospectul care are indicatii in acest sens, unele medicamente sunt total contraindicate, dar, in mod clar, orice medicament trebuie administrat cu precautie. De aceea, sfatul medicului este atat de important, pentru ca doar el stie daca medicamentul se transmite sau nu in laptele matern si implicit copilului”, afirma Cristian Lutan – Director Executiv Adjunct Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

Inainte de a decide singura sa iei un medicament, cantareste de doua ori situatia si gandeste-te la solutii alternative:

  • daca e vorba de o interventie stomatologica, amana cat poti momentul, pana se incheie perioada de alaptare si nu consuma analgezice pentru combaterea durerii decat cu avizul medicului;
  • daca te doare capul, incearca sa te relaxezi, sa faci o baie calda sau sa iesi la o plimbare afara cu sugarul; nu recurge la medicamente decat in cazul prescriptiei medicale si spune-i medicului ca alaptezi;
  • durerile de stomac pot fi ameliorate prin schimbarea alimentatiei in ziua respectiva;
  • pentru constipatie se poate utiliza mierea, in combinatie cu laptele;
  • anemia poate fi tratata termporar, prin modificarea alimentatiei si suplimentarea surselor de fier.

Totusi, daca simptomele mamei sunt mai grave si este necesara medicatia de urgenta, inainte de administrarea unui medicament este important sa analizezi mai multi factori:

  • varsta copilului si gradul de dezvoltare ponderala: evident, copiii mai mari vor putea suporta mai usor medicamentele consumate de mama si existente deci in laptele matern; de obicei, este mai importanta greutatea copilului decat varsta;
  • calea de administrare: unele medicamente se inghit (pastilele sau capsulele), altele se administreaza intravenos – acestea ajung mai repede si mai mult in lapte; mai sunt cele aplicate prin unguent si cele inhalate;
  • doza administrata: evident, o doza mai mare luata de mama va ajunge intr-o cantitate mai mare la sugarul alaptat;
  • numarul de mese la san al bebelusului: daca alaptam bebelusul doar o data pe zi, ce ajunge la el prin lapte va fi o cantitate mai mica decat ce ar ajunge la un copil care suge de sase ori pe zi.

In ceea ce priveste medicamentele ce ar trebui evitate in timpul alaptarii, iata ce ne spune Dr. Evelina Moraru medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Sf. Maria Iasi:

„Cel mai important mesaj de retinut este ca niciun medicament nu este 100% sigur in timpul alaptarii, pentru ca fiecare substanţă este absorbită diferit, in functie de toti factorii enumerati mai sus. Fiecare mama e datoare sa se informeze in legatura cu riscurile asociate unor substante administrate in timp ce alapteaza, pentru sanatatea sa si a copilului sau.
Printre categoriile de medicamente care pot reprezenta un pericol pentru cel mic se numara sedativele, hipnoticele si antidepresivele. Mamicilor le este interzis sa ia aceste medicamente daca alapteaza. De asemenea aspirina poate determina insuficienta hepatica la copil, mai ales in timpul unor viroze.

Alte categorii de medicamente si produse interzise mamicilor in perioada alaptarii sunt energizantele, dozele mari de vitamine, diureticele, laxativele, anticonceptionalele si toate suplimentele alimentare care contin alcool, cum ar fi tincturile pentru cresterea poftei de mancare. Mamicile trebuie sa stie ca alcoolul se transmite intr-un procent foarte mare in lapte si de aceea consumul de alcool sau de produse care contin alcool pe perioada alaptarii este strict interzis.

Recomand si atentie marita in cazul ingerarii de antibiotice in perioada alaptatului. De principiu, sunt sigure medicamentele care sunt recomandate si bebelusilor, precum si cele care au fost administrate in perioada sarcinii. Insa cel mai bine este sa aveti in vedere faptul ca medicamentele nu sunt bomboane si este important sa consultati medicul inainte de a lua orice medicament, pentru binele dumneavoastra si al copilului.”


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s