Anul in care am citit cate o carte din fiecare tara a lumii

Un plan ambitios, dar foarte frumos. Cum ar fi sa citesti cate o carte din fiecare tara a lumii? Iata ce a descoperit scriitoarea care a derulat acest proiect personal.

„Cartile au uimitoarea putere de a ne ajuta sa evadam din noi insine si sa descoperim o noua gandire ce ne va ajuta, macar pentru o vreme, sa vedem lumea cu alti ochi. Acest lucru poate fi uneori o experienta dificila, mai ales daca citesti o carte dintr-o cultura ale carei valori sunt diferite de ale culturii tale. In acelasi timp, poate fi foarte edificator”, explica scriitoarea Ann Morgan, cea care a derulat acest periplu prin literatura lumii.

In momentul in care a descoperit ca in biblioteca ei personala se aflau doar carti scrise in limba materna si aproape nicio traducere, scriitoarea si-a dat seama ca pierdea foarte mult din cultura altor popoare.

Asadar, si-a facut un plan. A alcatuit o lista a tarilor recunoscute de ONU si si-a propus sa citeasca patru carti pe saptamana. La prima vedere, pare simplu si amuzant. Dar nu a fost chiar asa.

Marea bariera de care s-a lovit Ann a fost faptul ca multe din tarile de pe lista ei nu aveau carti traduse in limba pe care ea o vorbea. Apoi, chiar si cand gasea traduceri, nu stia ce sa aleaga reprezentativ pentru tarile de pe lista ei.

Astfel, si-a facut un blog si a cerut ajutorul intregii lumi conectate la Internet. Si ce sa vezi? Oamenii au ajutat-o: au cautat carti, au mers in librarii, au si tradus, cand era cazul.

Afla aici cum a decurs proiectul ei.

[ted id=2382 lang=ro]


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s