cereale copii mici

Anemia feripriva sau lipsa fierului la copii: tot ce trebuie sa stii

Anemia feripriva este cea mai raspandita forma de anemie si cea mai frecventa carenta alimentara intalnita in lume. Este una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta sugarii si copiii in primii doi ani de viata, iar simptomele apar, de regula, in perioada de crestere rapida (intre 6 luni si 3 ani), cand micutii au nevoie de mai mult fier.

Fierul este unul dintre nutrientii care influenteaza cresterea si dezvoltarea sanatoasa a copiilor, fiind esential pentru transportul oxigenului in organism. Cand un copil nu are un aport adecvat de fier in organism, exista riscul aparitiei anemiei feriprive, o carenta care poate avea consecinte grave asupra dezvoltarii cognitive si fizice a copilului. Alimentele natural bogate in fier, alimentele fortifiate cu fier precum cerealele si suplimentele reprezinta solutiile la care pot sa apeleze parintii pentru a preveni carenta de fier.

Am discutat pe marginea acestui subiect cu Dr Irina Costache, medic pediatru si blogger, si iata ce am aflat:

Cauzele anemiei feriprive

Anemia feripriva se instaleaza in urmatoarele situatii:

– cand bebelusul nu a fost alaptat si s-a optat pentru o alimentatie artificiala prelungita cu lapte de vaca – un aliment care nu asigura necesarul de nutrienti esentiali in aceasta etapa de varsta;

– prematuritatea. Copiii nascuti prematur si cei cu greutate mica la nastere au un risc mai mare de a dezvolta anemie feripriva. Copiii nascuti la termen se nasc, de regula, cu rezerve de fier suficiente pentru primele 6 luni de viata. La prematuri, insa, rezervele de fier sunt mult mai mici, fiind suficiente doar pentru primele 2 luni de viata;

– diversificarea incorecta (cu alimente care nu contin sau contin putin fier) sau tardiva. Multi parinti se tem sa inceapa diversificarea inainte de varsta de 6 luni, asa ca amana acest proces, in defavoarea sugarului.

– alimentatie vegetariana exclusiva, fara niciun aliment de origine animala;

– prezenta excesiva a fainoaselor nefortifiate cu vitamine si minerale (care nu sunt special produse pentru hrana bebelusilor si copiilor de varsta mica) in alimentatie, care inhiba absorbtia fierului in organism;

– anumite boli, precum diareea cronica, parazitozele intestinale sau malnutritia.

Anemia feripriva: simptome si masuri de precautie

Nu intotdeauna copiii cu anemie feripriva au simptome vizibile, intrucat depozitele de fier existente deja in organism sunt diminuate treptat, lent.

Este o boala inaparenta , de aceea depistarea ei poate fi tardiva. Pe masura ce rezervele de fier sunt consumate, apar simptome precum:

– oboseala;
– slabiciune;
– iritabilitate;
– inapetenta – lipsa poftei de mancare;
– tegumente palide;
– ritm cardiac accelerat.

Pe langa aceste probleme pe termen scurt, carenta de fier netratata afecteaza pe termen lung dezvoltarea cognitiva (a creierului si a sistemului nervos central).

Cum prevenim anemia feripriva

Carenta de fier poate fi prevenita, cel mai adesea, printr-o alimentatie echilibrata si variata care sa asigure necesarul zilnic de fier.

Pentru a preveni anemia feripriva este necesara imbunatatirea regimului alimentar pentru a creste aportul total de fier. Alimentele cele mai bogate in fier sunt carnea, mai ales carnea rosie si oul. Anumite legume (linte, naut, fasole neagra, soia, legume cu frunze verzi) si seminte (dovleac, susan) contin fier intr-o cantitate mai mica si au nevoie de vitamina C pentru o absorbtie corecta. In acelasi scop au fost dezvoltate si cerealele fortifiate utilizate in alimentatia sugarilor care sunt imbogatite cu fier si vitamin C.

Rolul alimentelor fortifiate in prevenirea anemiei feriprive si pentru stimularea sistemului imunitar

La nivel global, 4 din 10 copiii prescolari sufera de anemie feripriva, iar in Romania, la copiii cu varsta intre 6 si 12 luni, procentul indicat de cel mai recent studiu este de 48%. Anemia feripriva este un subiect focus pentru Organizatia Mondiala a Sanatatii.

La nivel global, 4 din 10 copiii prescolari sufera de anemie feripriva, iar in Romania, la copiii cu varsta intre 6 si 12 luni, procentul indicat de cel mai recent studiu este de 48%.

Introducerea unor micronutrienti in dieta copilului reprezinta una dintre cele mai eficiente metode prin care se pot preveni dezechilibre alimentare, cauzate de stari carentiale de diferite proveniente. Din pacate , insa, cand vine vorba de micutii cu varste cuprinse intre 6 luni si 3 ani, situatia este putin mai complicata, intrucat in aceasta perioada, dieta lor este limitata, capacitatea stomacului mica si multi micronutrienti esentiali nu se gasesc in toate alimentele.

Ce e de facut? Pentru copilul mai mic de 3 ani se recomanda administrarea de alimente fortifiate cu fier sau suplimentarea medicamentoasa, la recomandarea medicului. In multe tari vest europene cerealele fortifiate cu vitamine si minerale, sunt folosite la scara larga (peste 80 de tari) pentru a combate anemia, asigurand intr-o portie mica, adaptata marimii stomacului unui copil mic, o cantitate mare de micronutrienti.1.

Alimentul fortifiat cel mai des intalnit (care este si la baza piramidei nutritionale) sunt cerealele fortifiate cu vitamine si minerale, care contribuie la asigurarea necesarului zilnic de micronutrienti, intr-o cantitate adaptata masurii stomacului unui copil mic.

Beneficiile cerealelor fortifiate pentru sanatatea copilului mic

In ceea ce priveste macronutrientii, cerealele pentru sugari sunt o sursa importanta de carbohidrati complecsi, intr-o dieta echilibrata.

Corespunzator greutatii si inaltimii sale, bebelusul are nevoie de pana la de 3 ori mai multa energie decat un adult. Atunci cand se incepe diversificarea, 50-55% din nevoile zilnice de energie ale bebelusului sunt asigurate de glucide, de preferat complexe, prezente in mod natural in cerealecereale; Acestea sunt o sursa de energie de lunga durata, care se elibereaza lent, pe masura nevoilor organismului. Iar un copil dornic sa descopere lumea are nevoie de multa energie!

Cerealele pentru bebelusi sunt sub forma de faina. Sunt versatile: se prepara cu lapte, apa sau pPot fi combinate cu alte alimente (lactate, legume, fructecarne) pentru a asigura echilibrul complet de macro si micronutrienti de care sugarii au nevoie.

Ce gasim intr-o portie de cereale pentru sugari: vitamine precum A, C, D, cele din grupul B sau acidul folic, minerale: Fier, Zinc, Calciu, Iod, si fibre.

Datorita vitaminelor si mineralelor prezente in compozitia lor, cerealele fortifiate contribuie si la intarirea sistemului sau imunitar, inca fragil intre 6 luni si 3 ani,, anemia feripriva fiind o cauza frecventa a cresterii riscului infectiilor in aceasta perioada.

De asemenea, sunt o sursa de energie de lunga durata, care se elibereaza lent, pe masura nevoilor organismului. Iar un copil dornic sa descopere lumea consuma multa energie.

Cereale speciale pentru bebelusi sau cereale/pseudocereale pentru adulti?

Parintii isi doresc pentru micutii lor o alimentatie cat mai naturala, bio, cu produse crescute la tara, evident fara continut de conservanti, coloranti sau alte substante periculoase. Un trend din ce in ce mai des intalnit este folosirea cerealelor si pseudocerealelor adresate adultilor in alimentatia bebelusilor. Cele mai populare care apar in discutiile din online si offline sunt: quinoa, hrisca, tapioca, ovazul, bulgurul sau cous cous-ul.

Aceste cereale indicate in dieta adultilor, aduc un aport limitat de micronutrienti esentiali. Desi contin vitamine si minerale, acestea sunt in cantitati neadaptate nevoilor crescute ale sugarilor, astfel ca la finalul mesei vom avea un copil satul, cu burtica plina de asa zisele „calorii goale”, dar care sa ascunda o foame de nutrienti: „hidden hunger”.

De aceea exista cereale speciale pentru bebelusi, imbogatite cu un spectru larg de vitamine si minerale. Acestea sunt special cultivate pentru copii, respectand standarde stricte stabilite la nivel European in ceea ce priveste calitatea lor. Corespunzator greutatii si inaltimii sale, bebelusul are nevoie de pana la de 3 ori mai multa energie decat un adult. Atunci cand se incepe diversificarea, 50-55% din nevoile zilnice de energie ale bebelusului sunt asigurate de glucide, de preferinta complexe, prezente in mod natural in cereale.

Concluzionand, pentru a asigura necesarul de vitamine si minerale de care copiii au nevoie la aceasta varsta pentru o dezvoltare normala, parintii trebuie sa ofere alimente bogate in micronutrienti esentiali, in special cu un continut ridicat de fier. Cerealele fortifiate au fost dezvoltate in acest sens si reprezinta pentru parinti o solutie la indemana, care si-a demonstrat eficienta de-a lungul timpului.


Ultimele articole

Un comentariu la „Anemia feripriva sau lipsa fierului la copii: tot ce trebuie sa stii”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s