Afla perioada ta fertila

Daca iti doresti sa ramai insarcinata, trebuie sa stii ca acest lucru se poate intampla numai in cateva zile pe luna, zile numite „fertile”.

Ele pot fi aflate in functie de ziua ovulatiei, diferita pentru fiecare femeie. Perioada fertila reprezinta astfel intervalul cuprins intre 3-4 zile inainte de ovulatie si 1-2 zile dupa ovulatie. Dar ce este ovulatia si cum putem afla ziua in care se petrece aceasta?

Ce este ovulatia?

Ovulatia este un fenomen care se petrece o data pe luna si reprezinta eliberarea unui ovul din ovarul femeii, ovul care parcurge ulterior drumul pana in uter, prin tubul falopian.

Daca in acest moment un spermatozoid intalneste ovulul si il fecundeaza, ovulul se fixeaza pe peretele uterului si va deveni un embrion, apoi un fat. Daca insa ovulul nu a fost fecundat in timp de 12-24 de ore, acesta moare si va fi eliminat laolalta cu mucoasa care captuseste uterul, procesul fiind cunoscut sub numele de menstruatie.

Cum se calculeaza ovulatia?

Ziua ovulatiei difera in functie de durata fiecarui ciclului menstrual. Astfel, pentru un ciclu menstrual regulat, de 28 de zile, masurat din prima zi a menstruatiei pana in prima zi a urmatoarei menstruatii, ovulatia apare in ziua a 14-a.

Pentru un ciclu regulat de 29 de zile, ovulatia se petrece in cea de-a 15-a zi a ciclului, iar pentru un ciclu regulat de 30 de zile, ovulatia are loc in ziua a 16-a. Calculul este simplu: se scad de fiecare data 14 zile din prima zi a urmatoarei menstruatii.

Cum aflam ziua ovulatiei in cazul unui ciclu neregulat?

Pentru o mare parte din femei, ciclul menstrual este neregulat, din cauza unor factori diversi, cum ar fi: stresul, activitati fizice sau sportive intense, diete drastice sau tulburari hormonale. Cu cat este mai neregulat ciclul, cu atat mai greu poti afla perioada ovulatiei. In acest caz, trebuie sa urmaresti cativa factori care se asociaza cu ovulatia si sa faci un tabel pentru un interval mai mare de timp – 6 luni. Iata care sunt acesti factori:

  1. Temperatura bazala:

Temperatura bazala reprezinta temperatura pe care o are corpul tau dimineata cand te trezesti. Masoara-ti zilnic aceasta temperatura, la aceeasi ora, inainte de a te ridica din pat si noteaza-ti valorile intr-un tabel (calendar).

Vei observa ca in ziua ovulatiei aceasta temperatura creste usor. Dupa mai multe luni de masurare, vei putea intocmi un grafic si vei invata sa recunosti ziua ovulatiei, deci si perioadele de fertilitate.

2. Mucusul cervical:

Pentru multe femei, ziua ovulatiei poate fi cunoscuta datorita schimbarilor consistentei secretiei vaginale, care devine mai abundenta si are aspectul unui albus de ou.

Pe o perioada de cateva luni, noteaza ziua in care apare aceasta schimbare in tabelul de monitorizare a ovulatiei. Aceste date, corelate cu valorile temperaturii bazale, te vor ajuta sa iti identifici mai usor ziua ovulatiei in cazul unui ciclu neregulat.
Daca totusi nu ai reusit sa ramai insarcinata dupa o perioada mai lunga de incercari (de la 6 luni pana la 1 an), este bine sa consulti un medic ginecolog.

Iti dorim succes! Bucura-te alaturi de noi si povesteste-ne experienta ta, in rubrica de comentarii.


2 comentarii la „Afla perioada ta fertila”

  1. In plus in aceasta perioada creste foarte mult libidoul femeii si se spune ca chiar degaja mai multi feromoni, din motive lesne de inteles.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s