Mai pot alapta daca iau medicamente?

De-a lungul anilor, foarte multor femei li s-a spus in mod gresit ca trebuie sa intrerupa alaptatul. Decizia de a continua sa alapteze atunci cand iau un medicament, de exemplu, este mult mai dezbatuta decat intrebarea daca medicamentul respectiv ajunge in lapte si, deci, la copil.

Este insa la fel de important sa fie luate in considerare riscurile opririi alaptarii.

Ca atare, problema reala este aceasta: prezenta unei cantitati mici de medicatie in laptele matern face alaptatul mai periculos decat laptele praf? Raspunsul este aproape niciodata. Laptele matern in care este prezenta o cantitate mica de medicament este aproape intotdeauna mai sigur. Cu alte cuvinte, o mama care are grija de copilul ei inseamna o mama care continua sa alapteze.

Nu uitati ca daca opriti alaptatul fie si numai pentru o saptamana, s-ar putea ca bebelusul sa se intarce de tot. Pe de alta parte, trebuie avut in vedere ca unii bebelusi refuza complet biberonul, asa ca sfatul de a opri alaptatul nu este numai gresit, ci si deseori nepractic. In plus, este usor sa sfatuiesti mama sa foloseasca pompa de san in perioada in care nu-l alapteaza pe copil, dar acest lucru nu este intotdeauna atat de simplu de pus in practica, iar mama poate ajunge sa-si simta sanii angorjati, o senzatie deloc placuta, de fapt foarte dureroasa.

Alaptarea si medicatia mamei
Cele mai multe medicamente sunt excretate in laptele matern, dar de obicei doar in cantitati mici. Exista foarte putine medicamente care pot cauza probleme sugarilor chiar si in doze foarte mici, dar acest lucru nu este valabil pentru marea majoritate a celorlalte. Mamele care alapteaza si carora li se spune sa intrerupa alaptatul din cauza unui anumit medicament trebuie sa intrebe un medic de incredere, pentru a fi sigure de acest lucru. Mama mai poate ruga medicul sa-i prescrie un alt tratament medicamentos, care sa fie compatibil cu alaptarea. In vremurile noastre, nu ar trebui sa fie o problema gasirea de tratamente alternative. Daca medicul care prescrie tratamentul nu este flexibil, mama trebuie sa ceara opinia altui medic, dar nu sa intrerupa alaptarea.

De ce majoritatea medicamentelor sunt excretate in laptele matern in cantitati mici? Deoarece ceea ce ajunge in lapte depinde de concentratia din sangele mamei, iar concentratia din sangele mamei se masoara adesea in micro- sau chiar nanograme pe mililitru (un gram impartit de un million sau un miliard de ori), in timp ce mama ia medicamentul in doze de miligrame (ceea ce inseamna a mia parte dintr-un gram) sau chiar grame. Mai mult, nu toate medicamentele din sangele mamei pot ajunge in lapte, ci doar acele medicamente care nu sunt atasate de proteina din sangele mamei. Majoritatea medicamentelor sunt aproape complet atasate de proteina din sangele mamei. In felul acesta, la bebelus nu ajung aceleasi cantitati de medicament ca cele ingerate de mama, ci aproape intotdeauna mult mai putin, in functie de greutate. De exemplu, intr-un studiu facut pe antidepresivul paroxetina (Seroxat, Paxil), mama a luat peste 300 de micrograme pe kilogram pe zi, iar la bebelus a ajuns in jur de 1 microgram pe kilogram pe zi.

Citeste mai departe cum poti sti daca un medicament este sigur in timpul alaptarii.

Cele mai multe medicamente sunt sigure daca:
Sunt prescrise in mod obisnuit si pentru sugari. Cantitatea de medicament care ii ajunge copilului prin laptele mamei este mult mai mica decat cantitatea pe care ar primi-o direct.
Sunt considerate permise in timpul sarcinii. Acest lucru nu este intotdeauna adevarat, de vreme ce in timpul sarcinii, corpul mamei ajuta corpul bebelusului sa elimine medicamentul. Astfel, teoretic este posibil ca acumularea toxica a unui medicament sa apara in timpul alaptatului, dar sa nu apara in timpul sarcinii (desi acest lucru se intampla foarte rar).

Cu toate acestea, daca exista temerea ca bebelusul sa fie expus la un medicament, de exemplu un antidepresiv, atunci bebelusul este expus la mult mai mult medicament in timpul sarcinii decat in timpul alaptatului.
Nu sunt absorbite in stomac sau intestine. Aici intra multe medicamente injectabile, dar nu toate, de exemplu: gentamicina (si alte antibiotice similare), heparina, interferonul, anestezicele locale, omperazolul.
• Nu sunt excretate in lapte: heparina, interferonul, insulina.

Iata o lista de cateva medicamente folosite in mod frecvent, si care sunt permise in timpul alaptarii:
• Acetaminofen (analgezic, prezent, printre altele, si in Paracetamol), alcool (in cantitate moderata), aspirina (in doze uzuale, luata pentru perioade scurte de timp), majoritatea medicamentelor antiepileptice, majoritatea medicamentelor antihipertensive, tetraciclina, codeina, antiinflamatoare nesteroidiene (cum este ibuprofenul), prednison, thyroxina, propylthiuracil (PTU), warfarina, antidepresive triciclice, sertralina (Zoloft), paroxetina (Seroxat, Paxil), alte antidepresive, metronidazol, omperazol, Nix.

Nota: Desi este in general un medicament permis in timpul alaptarii, fluoxetina (Prozacul) are un timp de injumatatire foarte mare (ramane in organism timp indelungat). Astfel, un copil nascut dintr-o mama care a luat acest medicament in timpul sarcinii va avea si el cantitati mari de Prozac in organism, si pana si cantitatea mica prezenta in laptele matern poate duce la acumulari semnificative si efecte adverse.

Aceste efecte sunt rare, dar s-au intamplat. Exista doua optiuni pe care sa le aveti in vedere:

1. Incetati sa mai luati fluoxetina (Prozac) in ultimele 4 pana la 8 saptamani de sarcina. In felul acesta, veti elimina medicamentul din organism, si la fel il va elimina si copilul. Dupa ce se naste copilul, medicamentul nu va mai fi prezent in organismul lui, si cantitatile mici de fluoxetina excretate in lapte nu pun, de obicei, probleme, deci puteti reincepe tratamentul cu fluoxetina (Prozac).

2. Daca nu puteti intrerupe tratamentul cu fluoxetina (Prozac) in timpul sarcinii, puteti opta pentru un alt medicament, care nu trece in lapte in cantitati semnificative dupa ce se naste copilul. Doua optiuni bune sunt sertralina (Zoloft) si paroxetina (Paxil, Seroxat).

3. Medicamentele care se aplica pe piele, care sunt inhalate (medicamentele pentru astm, de pilda) sau care se aplica pe ochi sau in nas sunt aproape intotdeauna sigure in timpul alaptarii.

4. Anestezicele locale nu sunt absorbite de stomacul bebelusului si sunt sigure. Anestezicele generale ajung in lapte doar in cantitati foarte mici (ca toate medicamentele) si este foarte putin probabil sa aiba efecte asupra copilului. Acestea au, de obicei, un timp de injumatatire foarte scurt si sunt eliminate extrem de rapid din organism. Puteti alapta imediat ce va treziti din anestezie si va simtiti in stare sa puneti copilul la san.

5. Vaccinurile facute de mama nu necesita intreruperea alaptatului. Dimpotriva, vaccinul ajuta bebelusul sa dezvolte propria imunizare, in cazul in care vaccinul ajunge in lapte. De fapt, de cele mai multe ori acestea nu ajung in lapte, cu exceptia, poate, a vaccinurilor facute cu virus viu. Si asta e bine.

6. Razele X si ecografiile. Razele X obisnuite nu necesita intreruperea alaptatului nici daca sunt facute cu substanta de contrast. Substanta respectiva nu trece in lapte, si chiar daca ar trece, ar fi eliminata de organismul bebelusului. Acelasi lucru este valabil si pentru tomografii sau RMN. Nu e nevoie sa intrerupeti alaptatul nici macar pentru o secunda.

Dar radiografiile radioactive?
Nu vrem ca bebelusii sa fie radiati, dar rareori sovaim inainte sa le facem radiografii. Cand mama face o radiografie la plamani, o limfangiograma cu substanta de contrast sau o radiografie la oase, se foloseste de obicei technetium (desi se mai folosesc si alte substante). Techtenium are un timp de injumatatire de 6 ore, ceea ce inseamna ca dupa 5 astfel de timpi, el dispare din organismul mamei. La 30 de ore dupa injectie este complet eliminat, iar mama isi poate hrani copilul fara grija ca il radiaza. Inseamna insa ca a fost eliminat tot ce inseamna radioactivitate ? Dupa 12 ore, 75% din technetium este eliminat, si concentratia din lapte este foarte mica. Cred ca este suficient daca asteptati 12 ore pentru o substanta ca technetium.

Atentie: daca mama face radiografia in primele zile dupa nastere, copilul primeste si mai putin, din simplul motiv ca la el ajunge putin lapte matern. In aceste prime zile, cred ca nu este nici de dorit, nici necesara intreruperea alaptatului. Colostrumul este extrem de important pentru copil.

Daca hotarati ca cel mai bun lucru pe care il puteti face este sa intrerupeti alaptatul, atunci folositi pompa de san pentru a colecta lapte cu cateva zile inainte (daca stiti dinainte data radiografiei). Rareori o radiografie este atat de urgenta incat sa nu poata fi amanata pentru cateva zile.

Radiografiile de tiroida sunt diferite. Iodul radioactiv (I131) se concentreaza in lapte, este ingerat de copil si ajunge la tiroida lui, unde ramane o perioada indelungata. Aceasta este o problema foarte serioasa. Asadar, mama va intrerupe alaptatul ? Nu, deoarece de multe ori radiografia nu e necesara. Pentru a face diferenta dintre tiroida postpartum si boala Graves (cel mai intalnit motiv pentru care se face radiografia la mamele care alapteaza) nu e nevoie de o radiografie de tiroida. Cereti mai multe informatii de la medic. Daca este nevoie de o radiografie, puteti face o radiografie cu iod 123, care necesita intreruperea alaptatului timp de 12 pana la 24 de ore, in functie de doza administrata.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s