Obiceiuri legate de micul dejun

Indiferent de felul in care este numit micul dejun – ‘breakfast’, ‘frühstück’, ‘petit dejeuner’, ‘prima colazione’, ‘ontbijt’, ‘cafe da manhã’ – masa de dimineata este prezenta peste tot in lume. Iar Zimitot ne spune istoria si obiceiurile legate de aceasta masa.

Ce-i drept, consistenta micului dejun difera de la tara la tara insa, in esenta, asteptarile sunt aceleasi: trebuie sa te „puna pe picioare” pentru ziua care abia incepe, micul dejun fiind considerata cea mai importanta masa a zilei.

In Franta de exemplu, cafeaua este cea mai importanta componenta a acestei mese, pe cand in tarile asiatice majoritatea oamenilor mananca alimente pe care in mod normal le-ar consuma la orice alta masa, iar in Statele Unite ale Americii, mancarurile de dimineata sunt specifice doar acestei perioade a zilei.

Un mic dejun irlandez ca la carte poate fi foarte bine descris prin cuvantul „/fry/” (prajit), acesta fiind indeajuns de graitor pentru felul in care este consumata carnea la micul dejun. Albe sau negre, budincile sunt adesea adaugate la masa alaturi de carne. Langa acestea este aproape nelipsita /soda bread/ – un fel de paine alba, usor dulce, dospita cu bicarbonat, si care contine de obicei cateva bobite de stafide.

Afla despre bucataria turceasca, masa de dimineata din zona catalana, micul dejun englezesc si multe altele de la Zimitot!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s