4 exercitii pentru pozitia corecta a corpului

Foarte multi dintre noi uitam sa mentinem o pozitie corecta a spatelui cand stam la calculator. Iata 4 exercitii simple, care sa te ajute sa stai mai drept.

Avand o inaltime peste medie, adesea ma trezeam ca stau cocosata, poate de lene, poate pentru a fi mai mult la nivelul interlocutorilor mei. Cu timpul, mi-am facut o obisnuinta din a-mi tine spatele drept, cand merg sau cand stau in picioare.

Dar la birou? Am observat ca foarte multi oameni fie stau cocosati in fata calculatorului, fie se sprijina de spatar. Ambele sunt niste pozitii groaznice pentru coloana vertebrala. Dar, intr-adevar, este greu sa te obisnuiesti sa stai drept/ dreapta, pentru simplul motiv ca pare incomod.

Iata 4 exercitii pentru a schimba aceasta mentalitate.

  • Relaxeaza-ti coloana vertebrala

Este important sa iti relaxezi coloana si sa o ajuti sa isi recapete curbura naturala. Astfel, te vei simti mai confortabil sa iti tii spatele drept.

Foloseste cateva carti pentru a-ti face un suport de 6-9 cm pentru cap. (Daca barbia ta este indreptata prea mult spre piept, indeparteaza o carte.) Intinde-te pe jos (sau pe un pres) si pune-ti capul pe carti. Indoaie genunchii, dar tine picioarele pe podea. Tine genunchii departati la o distanta putin mai mare decat latimea soldurilor. Tinand coatele pe podea, impreuneaza-ti palmele in zona de deasupra soldurilor. Stai in pozitia asta cam 10-20 de minute si simte cum ti se relaxeaza coloana.

  • Intareste-ti muschii  lombari

Asaza-te cu palmele si cu genunchii pe podea si privirea indreptata in jos. Asigura-te ca palmele sunt paralele cu umerii si ca genunchii sunt paraleli cu soldurile. Respira adanc. In timp ce expiri, ridica bratul drept si piciorul stang si intinde-le cat poti de mult, astfel incat sa bratul, spatele si piciorul sa formeze o linie dreapta (pe cat posibil). Nu te sprijini in soldul drept pentru a te sustine, ci antreneaza-ti muschii lombari. Inspira si coboara bratul si piciorul in pozitia initiala, asigurandu-te ca ambele ating podeaua in acelasi timp. Expira si repeta miscarea cu bratul stang si piciorul drept. Incearca sa faci acest exercitiu de 10-20 de ori.

  • Intinde-ti umerii

Multe dintre activitatile noastre zilnice, cum ar fi condusul sau statul in fata calculatorului, ne provoaca sa stam cu bratele intinse, ceea ce face ca umerii sa se strambe si muschii pieptului sa se incordeze.

Stai in picioare, cu o distanta intre picioare putin mai mare decat latimea soldurilor. Tine-ti bratele de o parte si de alta a corpului. Indoaie coatele intr-un unghi drept, cu palmele in fata. Tine-ti umerii drepti si incepi sa faci mici cercuri cu bratele.

  • Stai drept/ dreapta

Stai cu spatele drept, la un perete, cu calcaiele atingand peretele. Asigura-te ca omoplatii si fundul ating peretele. Ar trebui sa fie un spatiu intre curbura spatelui si perete. Incearca sa atingi peretele cu spatele capului, ridicand usor barbia. Stai asa timp de 30 secunde.

Autor articol: Oana anghel – Redactor Itsy Bitsy

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s