3 motive pentru a renunta la diete

In lupta cu kilogramele in plus, apelam la tot felul de diete, mai mult sau mai putin eficiente. Insa rezultatele sunt doar pe termen scurt (daca sunt). Iata de ce.

De la diete fara calorii sau fara grasimi, pana la cele fara carne sau care, dimpotriva, iti dau voie sa mananci carne, ai atatea optiuni la indemana. Atat de multe sunt, incat nici nu mai stii care te ajuta si care nu. Problema este ca, in timp, se va dovedi ca niciuna dintre diete nu va rezista.

Asadar, iata motivele pentru care dietele nu functioneaza:

  • A fi la dieta inseamna ca, intr-o zi, regimul va ajunge la final (si s-ar putea sa pui la loc kilogramele pierdute).

O dieta inseamna ca, temporar, iti schimbi obiceiurile alimentare – te privezi de anumite produse, incepi sa numeri caloriile si, eventual, sa cantaresti fiecare portie de mancare – in functie de regulile regimului pe care il urmezi.

Asta inseamna ca depinzi de tehnica dietei, nu neaparat de vointa proprie. Astfel ca, odata ce dieta ajunge la final, vei renunta si la aceasta tehnica. De aceea, odata ce poti manca din nou tot ceea ce iti doresti, vei dobandi si kilogramele in plus inapoi.

  • Dietele se bazeaza pe restrictii, ceea ce nu este durabil.

Cele mai multe diete presupun ca te privezi de anumite alimente. Studiile au aratat insa ca, atunci cand iti limitezi optiunile alimentare, acest lucru poate duce la pofte si supraalimentare.

De aceea nu functioneaza dietele restrictive. Pentru ca, psihologic vorbind, odata ce ai impresia ca ai pierdut suficient in greutate, vei simti nevoia sa compensezi pentru aceasta perioada restrictiva sau vei spune ca meriti o „recompensa” (sub forma unui produs „interzis”).

  • Dietele nu abordeaza cauza reala a kilogramelor in plus

Cand incepi un regim alimentar, adesea este pentru ca iti imaginezi ca, daca ajungi la greutatea sau la forma corpului dorite, toate problemele vor disparea.

Asa ca, te concentrezi pe numaratul caloriilor si alte date masurabile, care iti demonstreaza ca „esti pe calea cea buna”, cu impresia ca esti in controlul problemelor din viata ta.

Insa, orice mica scapare (faptul ca „trisezi” si mananci o prajitura sau mananci o portie de cartofi prajiti pentru ca ai avut o zi mai grea) te poate duce intr-un loc intunecat, facandu-te sa simti ca ai esuat.

Aceste diete functioneaza doar pe termen scurt pentru ca rezolva doar o mica parte (kilogramele in plus) a unor probleme pe care nu vrei sa le abordezi. Cand te ingrasi, de obicei, inseamna ca folosesti mancarea pentru a te distrage de la alte situatii, ganduri neplacute sau emotii neexprimate. Daca nu iti analizezi si aceasta parte, orice dieta va da gres, in timp.

De aceea, nu dietele sunt raspunsul, ci un stil de viata sanatos, cu alimente care te hranesc atat fizic, cat si psihic. Cand mananci, trebuie sa simti placere, nu vina sau pofte.

Tu te-ai folosit vreodata de diete? Au functionat?

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s